Siniša Skočibušić, v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, objasnio je danas zašto je ovom entitet sporna nabavka ruskog Sputnjika V, koju je dogovarala Vlada SŽ.

Kako je istakao Skočibušić, na sastanku deset direktora zavoda za javno zdravstvo u FBiH analizirana je situacija. Jasno je rečeno, naveo je dalje, da se stanovništvo najviše odaziva na imunizaciju Pfizerom, zatim Sinopharmom, piše N1.

“Sami zdravstveni profesionalci su imali problema s primjenom Sputnjika”, kazao je novoimenovani direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Siniša Skočibušić je pojasnio da se Sputnjik čuva na -20. Da je njegova primjena moguća dva sata nakon vađenja iz frižidera. Direktor Zavoda dodaje da ni na koji način nisu rekli da to cjepivo ne valja.

“Osnovni razlog zbog kojeg smo mi izrazili zabrinutost vezano za Sputnjik V jeste odgođeno cijepljenje Sputnjikom V u drugoj dozi”, pojasnio je.

Direktor zavoda je istakao da se revakcinacije ovom Sputnjik V praktikuje za tri tjedna, odnosno 21 dan. Ali da ugovorom dostava druge doze nije moguća u tom periodu.

“Ugovorom je bilo propisano da se moramo obvezati da primimo drugu komponentu II, koja je različita od prve, za 90 dana, odnosno tri mjeseca”, naveo je Skočibušić.

Izvor:N1

error: Content is protected !!