Više tisuća hodočasnika ovih dana stiglo je u Međugorje iz svih krajeva svijeta na obilježavanje 40. godišnjice Gospinih ukazanja.

– Lijepo je danas biti u Međugorju, mnogo mladih je tu, hodočasnici su cijelu noć hodali, hodočastili, došli, među ostalim, i iz SAD-a, Španjolske, Francuske, Ukrajine, Poljske, Rumunjske, Južne Koreje, naravno Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, doslovno sa svih krajeva svijeta – kazao je u razgovoru za Fenu međugorski župnik fra Marinko Šakota.

Ističe kako spremnost i želja hodočasnika da prevale tolike kilometre kako bi došli u ovo hercegovačko svetište pokazuje koliko su obljetnica ukazanja, ali i Međugorje važni.

– Koliko je bitna godišnjica i ovo mjesto pokazuje činjenica koliku žrtvu su hodočasnici spremni uzeti na sebe, kao i sve probleme koje nosi toliki put, pogotovo u ovoj situaciji pandemije koronavirusa. Sve su spremni učiniti samo da dođu u Međugorje – kazao je Šakota.

Međugorski župnik naglasio je kako se danas iz Međugorja cijelom svijetu šalje poruka mira.

– Šaljemo poruku koju i Gospa šalje, a to je da krenemo putem mira, da se vratimo Bogu i molitvi, jer Bog je izvor mira, a molitva je susret s Bogom. Ispovijed, euharistija, molitva krunice, čitanje Božje riječi, post i slično, sve to pomaže čovjeku da pronađe onaj pravi istinski mir – kazao je fra Marinko.

Po njegovim riječima, hodočasnici, od kojih neki prevale i više tisuća kilometara, dolaze u Međugorje pronaći mir, a iz Međugorja se vraćaju kao novi ljudi.

– Hodočasnici se iz Međugorja svojim kućama vraćaju promijenjeni i sa svjedočanstvom, a to ljudi osjete i zato dolaze ovamo. Ova situacija oko koronavirusa utjecala je na cijeli svijet, pa tako i na Međugorje, ali uvijek je bilo grupa koje su dolazile ovamo, a sada je situacija puno bolja nego prije i nadam se da će se tako i nastaviti – kazao je fra Marinko Šakota.

Svete mise na samu obljetnicu ukazanja održavaju se od jutros u 6 sati, dok je središnje misno slavlje planirano u 19 sati. Prije središnje mise u 16.30 sati krenut će procesija od Brda ukazanja do crkve sv. Jakova.

– Poslijepodne održat će se molitvena hodnja, odnosno procesija koja s Brda ukazanja. To je simbolika današnjeg dana, da krenemo s onog mjesta na kojemu je Gospa susrela vidioce 25. lipnja 1981. godine – zaključio je fra Marinko.

Izvor:

error: Content is protected !!