Iako je na novoj epidemiološkoj karti Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatska prvotno bila siva, kasno sinoć u novoj verziji ipak se zazelenila, piše N1.

Na revidiranoj karti ECDC-a Hrvatska je ipak u potpunosti zelena, što je pokazatelj da se Hrvatska nalazi među sigurnim destinacijama po pitanju epidemije koronavirusa.

Da Hrvatska bude među ‘zelenim’ državama očekivali su i tamošnji dužnosnici, no iznenađenje je stiglo jučer kada je Hrvatska bila označena sivom bojom.

Sivom bojom na mapi ECDC-a označene su države s ‘nedostatnim informacijama’ ili ukoliko se testira manje od 300 ljudi na 100.000 stanovnika.

Ranije se i Hrvatska našla u sivoj zoni, ali je u naknadno izbačenoj revidiranoj mapi “pozelenila”.

Dr. Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) objasnio je za Jutarnji list kako to da se Hrvatska našla u sivoj zoni. Rekao je da su podaci sačinjeni, ali ‘falio je jedan klik’ da budu i poslani. Greška je u međuvremenu ispravljena pa je i ECDC upotpunio podatke.

ECDC je europska agencija sa sjedištem u Stockholmu, a njene covid-karte pokazatelj su i za turiste je li sigurno ići na negu destinaciju.

Izvor:N1

error: Content is protected !!