Češku je sinoć pogodio razoran tornado. Nekoliko gradova i sela je sravnjeno sa zemljom. Zasad je potvrđena smrt troje ljudi, a više od 200 ih je ozlijeđeno.

Vijesti o razornim tornadima koji za sobom ostavljaju pustoš obično dolaze iz Amerike pa se mnogi na društvenim mrežama pitaju koliko su česta tornada u Europi.

U Europi se godišnje pojavi više stotina tornada

Kako piše BBC-jev prognostičar Ben Rich, tornada u Europi nisu toliko rijetka koliko se možda čini. Smatra se da ih se godišnje širom kontinenta pojavi nekoliko stotina. No, egzaktne procjene variraju jer se neka tornada pojave u rijetko naseljenim područjima pa ih nitko ni ne prijavljuje.

Tornada su, inače, prijavljena na svim kontinentima na Zemlji izuzev Antarktike, iako su i na tom ledenom kontinentu teoretski moguća.

No najviše tornada pojavljuje se u SAD-u, u prosjeku više od 1000 godišnje. Ta zemlja ujedno prijavljuje i najviše razornih pijavica na svijetu.

Naime, blizina toplom i vlažnom Meksičkom zaljevu u kombinaciji s planinskim krajolikom stvara savršene uvjete za stvaranje tzv. superćelijskih oluja, a upravo iz takvih oluja nastaju tornada, prenosi Index.

Izvor:index.hr

error: Content is protected !!