Upravi policije Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Bosanskopodrinjske županije (BPŽ) Goražde u posljednje vrijeme prijavljeno je više slučajeva iz oblasti kaznenog djela prevara od strane više nepoznatih lica – potvrdio je šef Odsjeka za zaštitu tajnih podataka i analitiku MUP-a BPŽ Goražde Mirsad Kamenica.

Naglašava da je riječ o dobro osmišljenom modelu prijevare.

– Radi se o tome da nepoznata lica putem telefona pozivaju građane i predstavljaju se kao službenici nekih banaka ili kompanija koje posluju u BiH i priopćavaju im da su dobili nagradu te da je, kako bi istu preuzeli potrebno da fotografiraju svoje bankovne kartice sa svim podacima i dostave tim osobama putem viber aplikacije. Nakon kraćeg vremena, sa računa građana koji su dali podatke se skidaju novčana sredstva čime ta nepoznata lica stiču nezakonitu imovinsku korist – pojasnio je Kamenica.

On je upozorio građane BPŽ-a, ali i drugih dijelova BiH da ne nasjedaju na ovakve i slične prevare i ne ustupaju svoje bankovne račune nepoznatim osobama, te da sve sumnjive pokušaje prijave policiji na broj 122.

– Građani su u proteklom periodu prijavljivali i tzv. hakovanje Facebook profila od strane nepoznatih lica koja takođe traže da im se prebacuju određena sredstva. Ukoliko se desi da građani dobiju takve poruke od navodnih prijatelja, neka najprije provjere vjerodostojnost i obavijeste policiju. MUP BPŽ u suradnji sa županijskim tužiteljstvom i Federalnom upravom policije je poduzeo mjere na otkrivanju počinitelja gdje smo jedan broj razotkrili a u toku je rasvjetljavanje još nekoliko slučajeva – kazao je Kamenica.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!