Autor knjige Crni labud Nassim Taleb pojačao je svoje kritike Bitcoina.

Ovog puta rekao je da ova kriptovaluta “vrijedi točno nula” i da nema dokaza da je blockchain korisna tehnologija.

U svom skorašnjem nacrtu članka pod nazivom “Bitcoin, valute i baloni” (Bitcoin, Currencies, and Bubbles) Taleb je izložio četiri argumenta protiv kriptovaluta, a članak je promovirao na Twitteru gdje ima 743.000 pratitelja.

Autor navodi da, usprkos uzbuđenju, bitcoin nije uspio zadovoljiti pojam “valute bez vlade”. Zapravo, navodi Taleb, bitcoin je dokazao da čak i nije valuta.

“Totalni neuspjeh bitcoina u nastojanju da postane valuta maskiran je inflacijom vrijednosti valute, generirajući ‘paper’ profit za dovoljno veliki broj ljudi da uđu u diskurs puno ispred njegove korisnosti“, rekao je on.

Talebova druga kritika govori o tome da bitcoin ne može biti ni kratkoročno ni dugoročno skladište vrijednosti. Iskoristio je usporedbu zlata naspram bitcoina, za što je rekao da je loša usporedba s ciljem ilustriranja vlastite poante.

“Zlato i drugi plemeniti metali uglavnom ne zahtijevaju održavanje, ne propadaju kroz povijesni horizont i ne zahtijevaju održavanje kako bi se njihova fizička svojstva osvježavala tijekom vremena”, naveo je.

Njegove posljednje dvije točke govore o tome da bitcoin nije pouzdana zaštita od inflacije, što je protivno viđenjima nekih analitičara, i da nije sigurno utočište za investitore – bilo da žele zaštitu od tiranije vlade, bilo zbog drugih katastrofa.

“Ni izdaleka”, rekao je, pozivajući se na tržišnu paniku iz ožujka prošle godine kada je bitcoin potonuo, kao i na nedavna plaćanja otkupnine koja su uslijedila nakon cyber napada na Colonial Pipeline, kojem su vlasti uspjele ući u trag.

“Vladine strukture i računalna snaga ostat će jače nego one distribuiranih operatora koji, zato što ne vjeruju jedni drugima, mogu postati plijen jednostavnim prevarama”, dodao je.

Taleb je inače glasni kritičar bitcoina, ali je u ovom članku kritizirao i tehnologiju na koju se bitcoin oslanja. Istaknuo je ono što on smatra manjkom korisnosti blockchain tehnologije, prenosi Business Insider.

“Nema dokaza da dobivamo sjajnu tehnologiju – osim ako ‘sjajna tehnologija’ ne znači ‘korisno'”, naveo je Taleb i nastavio:

“I uradili smo, u vrijeme pisanja članka, usprkos svoj pompi, skoro ništa s blockchainom”.

U travnju je Taleb je za CNBC rekao da je bitcoin ‘otvorena Poncijeva shema’ i neuspjela valuta.

Ipak, Taleb nije oduvijek bio protiv bitcoina. 2017. je napisao predgovor za knjigu “Bitcoin standard”.

Tada je napisao da je bitcoin ‘odlična ideja’ jer “ispunjava potrebe kompleksnog sistema … budući da nema vlasnika i vlast koja može odlučivati o njegovoj sudbini”.

Izvor: Dnevnik.ba

error: Content is protected !!