Nakon 15 uzastopnih mjeseci jačih ili slabijih mjera, Island je zbog napredovanja cijepljenja u zemlji najavio ukidanje svih nacionalnih mjera povezanih s pandemijom koronavirusa.

Nema više održavanja razmaka, nošenja maski…
Od sutra tako više neće biti na snazi mjere održavanja razmaka, nošenja maski, ograničenja broja sudionika skupova, kao ni ograničenja rada kafića i restorana, objavila je premijerka Katrin Jakobsdottir na konferenciji za novinare.

Ta odluka, prva u Europi, donesena je usklađena s kalendarom u četiri etape ukidanja ograničenja na islandskom teritoriju. Plan objavljen krajem travnja predviđao je ukidanje svih nacionalnih mjera u drugom dijelu lipnja, “do kada će oko 75 posto stanovnika starijih od 16 godina primiti najmanje jednu dozu cjepiva”.

Na Islandu je do sada 87.6 posto starijih od 16 godina, ili oko 295.000 od ukupno 365.000 stanovnika, primilo najmanje jednu dozu cjepiva.

Ali ograničenja ipak ostaju na snazi na granicama uz obvezan negativan PCR-test ili dva PCR-testa nakon petodnevne izolacije za necijepljene putnike. Putnici s potvrdom o cijepljenju ili o preboljelom virusu, koji su se do sada morali testirati pri dolasku, to više neće morati nakon 1. srpnja.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!