Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra kako mađarska vizija budućnosti Europske unije predstavlja ozbiljan problem jer se značajno razlikuje od vizija drugih članica.

“Svakako postoje vrlo duboko ukorijenjene različite koncepcije i to vidimo kad promatramo mađarske stavove o budućnosti Europske unije”, rekla je Merkel novinarima nakon sastanka na vrhu obilježenog sporom Mađarske i drugih članica europskog saveza.

“Primjerice, prijedlozi Budimpešte za novopokrenutu Konferenciju o budućnosti Europe, inicijativu koja bi trebala dati nove ideje za reformu institucija Unije u nadolazećim godinama, već su daleko od onih koje bih ja dala”, rekla je njemačka kancelarka.

Orban želi manje ovlasti Europskog parlamenta

Mađarski premijer Viktor Orban prošli je tjedan rekao da želi smanjivanje ovlasti Europskog parlamenta.

“U tom pogledu već imamo ozbiljan problem”, upozorila je Merkel.

Ona je to rekla nakon napete i emocionalne sinoćnje rasprave potaknute novim zakonom u Mađarskoj koji više od pola Europske unije smatra diskriminatornim i protivnim temeljnim europskim vrijednostima, prenosi agencija dpa.

Tim se zakonom, između ostalog, ograničava pristup mladih sadržaju s lezbijskim, homoseksualnim, biseksualnim i transrodnim pitanjima. Merkel je kazala kako su razgovori provedeni s više dubine i iskrenosti nego bilo koji dosadašnji susret 27 čelnika.

“Ta rasprava još nije gotova, naravno”, dodala je.

Budimpeštu zbog zakona vjerojatno čeka pravni proces Europske komisije. Predsjednica te institucije Ursula von der Leyen kazala je kako je većina sudionika sastanka na vrhu jasno izrazila da mađarski zakon krši temeljne vrijednosti poput jednakosti, dostojanstva i slobode.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!