Prije 40 godina šestero mladih iz maloga hercegovačkog mjesta posvjedočilo je svom duhovniku fra Jozi Zovku da im se ukazala Majka Božja. Vijest se proširila svijetom, a Međugorje se razvilo u jedno od najpoznatijih hodočasničkih odredišta, usprkos podijeljenim stajalištima unutar same Crkve o tom fenomenu.

Na 40. obljetnicu okupilo se više desetaka tisuća vjernika iz cijeloga svijeta koji se molitvom, pobožnostima, uspinjanjem na brdo ukazanja zahvaljuju tamošnjoj Kraljici mira. Najviše hodočasnika, prema tvrdnjama tamošnjeg Informativnog centra, stiglo je iz Hrvatske i BiH, a veće skupine su iz, između ostalog, iz Španjolske, Francuske, SAD-a, Italije, Poljske, Belgije, Meksika, Koreje, Ukrajine, Slovačke, Mađarske.

Od ranog jutra služe se svete mise na hrvatskome i više svjetskih jezika, a brojni hodočasnici penju se na Podbrdo, mjesto gdje se ukazala Gospa prvi put po tvrdnjama šestero vidjelaca 24. lipnja 1981. godine, no oni su se usudili tome mjestu prići tek dan poslije.

Pučku svetu misu u crkvi svetoga Jakova predvodio je župni vikar u Međugorju fra Renato Galić.

 Danas ovdje častimo Djevicu Kraljicu mira. Bog nam je dao milost da živimo u vremenu kada nam se ona približava i poziva na mir, rekao je fra Galić.

Prvi put ove godine održana je i procesija s Brda ukazanja od Gospina kipa do Crkve gdje se u 19 sati služila središnja sveta misa.

Mnogima nije smetao ni koronavirus, a ni sve restrikcije kako bi bili ovdje. A središnja poruka koja je danas poslana iz Međugorja je – mir, mir u svijetu, rekao je HRT-ov novinar Ilko Barbarić u javljanju u središnji Dnevnik HTV-a. 

Fenomen Međugorja vezuje se uz tvrdnje šestero vidjelaca da im je 25. lipnja 1981. prvi put Gospa uputila poruke zbog čega je nazivaju Kraljicom mira. Najveći broj njih tvrdi da i danas imaju ukazanja.

Sveta Stolica osnovala je 2010. godine posebno povjerenstvo koje je istraživalo taj fenomen, sastavilo izvještaj i dostavilo ga Kongregaciji za nauk vjere koja ga je proslijedila Svetom ocu. Prije tri godine papa Franjo imenovao je posebnog apostolskog vizitatora za Međugorje, poljskog nadbiskupa Henryka Hosera, a prije dvije godine odobrio je službena hodočašća u to mjesto molitve. Sveta Stolica još uvijek nije zauzela stajalište o nadnaravnosti međugorskih ukazanja.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!