Prema podacima Službe za poslove sa strancima, u protekla dva mjeseca iz Bosne i Hercegovine nakon postupka readmisije udaljeno je 69 stranih državljana.

Tokom posljednjih mjeseci provode se pojačane aktivnosti na udaljavanju stranih državljana koji su ilegalno boravili na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Na osnovu obaveza koje proizlaze iz odredbi Sporazuma o readmisiji između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Služba za poslove sa strancima je vratila u Republiku Srbiju ukupno 22 osobe među kojim su državljani Srbije, Somalije, Eritreja, Toga, Palestine, Pakistana, Alžira i Gambije.

Služba je udaljila u zemlje porijekla 35 osoba koje su bila pod nadzorom imigracijskih centara, od kojih je 30 državljana Turske, tri državljana Albanije, te dvije osobe s Kosova.

U suradnji Službe za poslove sa strancima i Međunarodne organizacije za migracije, kroz Program potpomognutog dobrovoljnog povratka i reintegracije (AVRR) koji provodi IOM, s teritorije Bosne i Hercegovine udaljeno je 11 osoba u njihove zemlje porijekla.

U okviru tog programa u zemlje porijekla dobrovoljno se vratilo šest Pakistanaca, dva državljana Afganistana, te po jedan državljanin Indije, Iraka, Irana  i Republike Bugarske.

Služba za poslove sa strancima je nakon provedenog postupka readmisije izvršila i prisilno udaljenje jednog državljana Turske koji je ilegalno boravio na teritoriji Bosne i Hercegovine, priopćili su.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!