Cijene osnovnih životnih namirnica, ali i ostale robe, kao i usluga, u ovoj godini znatno su rasle. Potvrdila je to i Murisa Marić iz Udruge za zaštitu potrošača DON iz Prijedora, koja je kazala kako još jedino kruh nije poskupio, “jer je to ono što drži socijalni mir”.

Međutim, ističe Marić, ni to nije sto posto sigurno, te je moguće da su cijene u pojedinim pekarnama malo i rasle, ali to je neznatno povećanje.

“Ono što je najviše poskupjelo u proteklom periodu jest ulje, stoga i ne čudi kontrola inspekcije, koja je nedavno izvršena, te izrečene kazne za trgovce koji su previše podigli cijene. Naime, od početka godine, kada je cijena ulja još bila i niža od dvije marke, do sada je ono poskupjelo na oko tri marke, što je poskupljenje za 50 posto. Za jednu obitelj litra ulja je nešto što potroše za nekoliko dana, što je itekako udar na ionako siromašne džepove naših potrošača”, kaže Marić zs Klix.ba.

Poskupljenje ulja, kazali su kompanije Bimal, zastupljeno je globalno.

“Međutim, u Bosni i Hercegovini cijene na polici brže reagiraju, budući da smo zemlja koja nema domaću sirovinsku bazu i koja nije u mogućnosti osigurati dovoljno vlastitog zrna za potrebe tržišta. Sjeme uljarica je burzovna roba koja se nalazi na višegodišnjem rekordu a, osim toga, prošlogodišnja žetva sa smanjenim prinosima je jedan od faktora koji utječe na uzlazno kretanje cijena sirovina. Ne možemo izostaviti utjecaj rasta cijene palminog ulja, budući da sa sobom posljedično određuje i cijenu drugih jestivih ulja. Dakle, cjelokupna situacija u vezi sa sirovinama se nužno reflektira na rast cijena gotovog proizvoda, kako u BiH tako i u regiji i svijetu”, kazali su iz Bimala te istaknuli kako će novoj žetvi najviše ovisiti trend cijena u narednom periodu.

Međutim, iako je ulje poskupjelo najviše u proteklom periodu, rasle su i cijene drugih osnovnih životnih namirnica, ali i cijene života uopće. Prema riječima Marić, poskupjele su i frizerske usluge, higijena…

“Ne možemo mi živjeti samo od onoga što ide u potrošačku košaricu. Uvijek pričamo o golom preživljavanju i ispada da nikada ne trebamo otići ni u kazalište, ni u kino, ne uzima se u obzir ni mogućnost korištenja taksi prijevoza nekad, koliko novca nam ode na lijekove… Sve to je poskupjelo. Za jedan dio sigurno je krivac rast cijena goriva, jer je gorivo pokretač svega, ali ako njegove cijene budu rasle i dalje, onda je upitno kakva nas još poskupljenja čekaju u narednih mjesec-dva”, upozorava Marić.

Činjenica je da su ljetni mjeseci vrijeme kada većina građana sprema ogrjev, spremaju i djecu za novu školsku godinu i upitno je, kaže Marić, kako će uz sva ova poskupljenja to uspjeti uraditi.

“Svi najavljuju svoja poskupljenja, i u javnim poduzećima, a sve se odražava na običnog građanina. Ako poskupi struja, bankarska usluga, ako poskupi ulje, šećer, brašno i sve ostalo, to se najviše odrazi na umirovljenike, koji ionako imaju niska primanja, kao i na ljude koji žive od minimalca u BiH”, kaže Marić.

O točnim iznosima poskupljenja Marić nije mogla govoriti jer, kako kaže, neko vrijeme su pokušavali pratiti određene artikle, ali to je postao problem jer su ranije akcije u tržnicama bile samo vikendom, a sada ih ima i radnim danima, a poseban problem je i smanjenje gramaže na većini proizvoda.

“Postalo je nemoguće pratiti kretanje cijena za svaki proizvod, ali i smanjenje gramaže. Jedino nam je još ostalo da se dolazi u pakiranju od kilogram, čak i šećer su smanjili na 900 grama. Cijene će sigurno rasti i dalje ako i cijene goriva na svjetskom tržištu budu rasle. Imali smo mi i ranije poskupljenja životnih namirnica, ali su ona bila od jednog do pet pfeninga pa se to nije ni osjetilo mnogo, međutim, ovo sada, od 20 – 30 posto, pa čak i više, je stvarno nevjerojatno”, zaključila je Marić.

Izvor: Dnevnik.ba

error: Content is protected !!