Udruženje slovenskih banaka pripremilo je korisne savjete u vezi s korištenjem platnih kartica na ljetovanju u stranoj zemlji.

Dodatnu sigurnost korisnicima omogućava korisnicima pretplata na SMS sigurnosnu poruku, ističu.

Prije odlaska na odmor, korisnicima platnih kartica također se savjetuje da ne nose velike količine gotovine sa sobom. Oni bi također trebali provjeriti valjanost svojih platnih kartica i iznos raspoloživog ograničenja potrošnje. Za one koji putuju u inozemstvo, sugeriraju da je dobro imati nekoliko različitih kartica. Raširenost kartica jednog ili drugog međunarodnog kartičnog sistema širom svijeta je različita. Ali također sa stajališta sigurnosti, ima smisla podijeliti iznos na dvije kartice.

Pri naručivanju sigurnosnog SMS-a, u slučaju gubitka, krađe ili zloupotrebe kartice, korisnik odmah dobiva obavijest da se s njegovom karticom događa nešto neobično. – U takvom slučaju, odmah nazovite telefonski broj naveden na vašoj kartici koji je dostupan je 24 sata dnevno i 365 dana u godini, napisalo je Udruženje slovenskih banaka.

U vezi s razmjenom valuta, objasnili su da se ona može odvijati na POS terminalu na prodajnom mjestu ili na bankomatu prilikom podizanja gotovine. Korisnicima se savjetuje da odaberu lokalnu valutu bez pretvorbe za plaćanje ili podizanje gotovine. U tom će slučaju od svoje banke dobiti informacije o razlici prema referentnom tečaju Europske centralne banke.

Ako se odlučite za konverziju valuta, posebnu pozornost treba obratiti na moguće dodatno naplaćene troškove jednokratnih naknada za podizanje gotovine ili doplata po tečaju prilikom podizanja novca na stranim bankomatima. Ovi se troškovi mogu naplatiti samo uz izričitu saglasnost.

Za one koji idu na odmor u Hrvatsku pripremljene su detaljnije upute. Kako su tečajevi u mjenjačnicama i bankama u Hrvatskoj različiti, korisnicima se savjetuje da se prije zamjene gotovine raspitaju o primjenjivim tečajevima. Inače, savjetuju upotrebu platnih kartica kod kojih se strana valuta pretvara u eure prema tečajevima sistema Mastercard i Visa. Naime, ti su tečajevi uglavnom povoljniji od tečajeva banaka i mjenjačnica.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!