Nezapamćene vrućine zahvatile su sjeverozapad Sjedinjenih Američkih Država. Otvaraju se rashladni centri u četiri savezne države, a lokalne vlasti upozoravaju da se u idućim danima mogu očekivati vrućine opasne za život.

– To je pakao na zemlji!, tako vremenske neprilike opisuju stanovnici sjeverozapada Sjedinjenih Država.

Većina tamošnjih saveznih država suočena je s rekordno visokim temperaturama koje dosežu i do 49 stupnjeva.

– Ekstremno je vruće i sparno u mojem stanu. Imam dva psa, ni oni nisu presretni zbog vala vrućine, kaže jedna sugovornica.

Paklene temperature pogubne su za zdravlje. U Portlandu su vlasti otvorile “rashladne centre”.

Oni će se otvarati diljem pacifičkog sjeverozapada i u njima će utočište moći naći tisuće ljudi bez krova nad glavom, ali i svi oni koji se žele rashladiti.

– Ovo je mjesto gdje svatko može doći i odmoriti se od vrućine. Zaista je važno odmoriti tijelo i ne ugroziti zdravlje, upozorila je dr. Jennifer Vines, šefica zdravstvenog zavoda Multnomah Countyja.

U državama Oregonu, Kaliforniji, Washingtonu izdana su upozorenja zbog opasnih vrućina. Socijalni radnici dijelili su vodu i hranu. Građani se snalaze svatko na svoj način.

Ekstremne vrućine dovele su energetske sustave na rub funkcioniranja.

– Mislim da bismo svi trebali paziti na uštedu energije i štedjeti struju koliko god možemo, kaže sugovornica.

– Ako nam isključe struju, to bi značilo da ne bismo imali pristup internetu ni uređajima za rad, rekla je druga sugovornica.

Sušno razdoblje i visoke temperature izazvali su velike šumske požare diljem Kalifornije, Nevade, Arizone, buknuli su ranije nego inače.

– Suša na Zapadu zapanjujuća je. Požari već bukte i očekuje nas teška sezona. Moramo biti spremni i imati na raspolaganju sve resurse za rješavanje ekstremnih vremenskih nepogoda i biti tu za američki narod, izjavio je Joe Biden, predsjednik SAD-a.

Toplinski udari, suše, oluje, poplave,dokazi su razornog djelovanja čovjeka na naš planet. Zvona zvone na uzbunu, potrebno je hitno djelovanje protiv klimatskih poremećaja.

Znanstvenici od svjetskih čelnika, ali i najvećih onečišćivača – SAD-a i Kine, traže da priznaju kako postoji problem i da ga napokon počnu rješavati.

Na Zemlji nitko neće biti pošteđen drastičnih posljedica klimatskih promjena koje su rezultat – čovjekova djelovanja.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!