Biciklisti koji su se pojavili na startu današnje, četvrte etape ovogodišnjeg Tour de Francea, zaustavili su se na jednu minutu nakon što su prošli prvi kilometar u znak protesta zbog loših sigurnosnih uvjeta i brojnih padova koji su se već dogodili u prve tri etape.

Nakon što su se zaustavili, sljedećih su deset kilometara prošli u vrlo sporom tempu.

U subotnjoj prvoj etapi, dogodila su se dva masovna pada, od kojih je jedan izazvala neodgovorna gledateljica, koja je stajala uz rub ceste i držala kartonski transparent okrenuta leđima prema biciklistima koji su nailazili vozeći brzinom većom od 40 km/h. Njemački biciklist Tony Martin nije mogao izbjeći sudar s gledateljicom, a njegov je pad uzrokovao padove vozača koji su dolazili iza njega.

U ponedjeljak se također dogodio jedan masovni pad, a u zasebnim incidentima su na tlu završili Britanac Geraint Thomas, pobjednik Tour de Francea 2018., te trenutačno najbolji biciklist svijeta po UCI renkingu Slovenac Primož Roglič. Obojica vozača su nastavila utrku, Thomas s iščašenim ramenom, a Roglič s brojnim ogrebotinama po lijevoj ruci i nozi.

Udruga profesionalnih biciklista (CPA) u utorak je zatražila od Međunarodnog biciklističkog saveza (UCI) i organizatora utrke više poštovanja prema vozačima.

– Nakon padova tijekom treće etape Tour de Francea, vozači su raspravljali o tome kako žele pokazati da su nezadovoljni zaštitnim mjerama koje su na snazi te traže da njihovi zahtjevi budu ozbiljno shvaćeni. Njihova frustriranost predvidljivim događajima koji su mogli biti spriječeni je ogromna, stoji u priopćenju CPA.

Udruga biciklista je tražila od UCI-ja razgovor o tzv. “pravilu tri kilometra”, koje propisuje da se u slučaju masovnog pada ili nekih mehaničkih problema unutar zadnja tri kilometra svim biciklistima upisuje vrijeme pobjednika.

Belgijski biciklist Philippe Gilbert je izjavio da su vozači tražili da se za treću etapu to pravilo proširi na pet kilometara, zbog opasnog dijela ceste na četiri kilometra od cilja. Gilbert je dodao da je njihov zahtjev odbijen.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!