Nekadašnji američki ministar obrane Donald Rumsfeld, koji je ostavio velik trag u međunarodnoj politici, umro je u dobi od 88 godina, priopćila je njegova obitelj na njegovom službenom profilu na Twitteru.

– S velikom tugom objavljujemo da je preminuo Donald Rumsfeld, američki državnik i vjerni suprug, otac, djed i pradjed. Otišao je u dobi od 88 godina, okružen obitelji u svom voljenom Taosu u Novom Meksiku. Povijest će ga možda pamtiti po njegovim izvanrednim postignućima tijekom više od šest desetljeća javne službe, ali za nas koji smo ga dobro poznavali i čiji su životi zauvijek promijenjeni zbog tog poznanstva, ostat će u sjećanju po beskrajnoj ljubavi prema svojoj supruzi Joyce, obitelji i prijateljima, po integritetu koji je zadržao tijekom života posvećenog svojoj zemlji – navodi se u priopćenju.

Rumsfeld je prvi put služio kao ministar obrane za vrijeme administracije Geralda R. Forda (od 1975. do 1977. godine), a drugi je put tu funkciju obnašao za vrijeme Georgea W. Busha, između 2001. i 2006. godine. Tijekom drugog mandata Rumsfeld je bio jedna od ključnih osoba u planiranju i provođenju invazija na Afganistan i Irak.

/HMS/

error: Content is protected !!