Ratni zapovjednik Policijske stanice Mostar Viktor Stojkić je večeras u Ljubuškom promovirao svoju knjigu „Rat prije rata“ u kojoj opisuje događaje koji su prethodili izbijanju prošlog rata u Mostaru i Hercegovini.

„Ovo je pouka mladim ljudima da znaju kako reagirati u slučaju da se ovo ponovi, a ovdje se povijest ponavlja“, poručio je Stojkić koji se u knjizi dotakao brojnih događaja, opisao je dolazak rezervista JNA u Mostar, svoje sastanke s JNA generalima i njihove pritiske na njega kao tadašnjeg šefa policije, te je istaknuo kako je policija odigrala važnu ulogu u očuvanju Mostara.

„Policija je bila tada prva na udaru. Mi smo bili jedini legalni i legitimni i mi smo im se mogli suprotstavljati. Svaki dan smo se s njima sukobljavali. Oni su nas hapsili, na naše ljude pucali, svaki dan je tu bila borba prsa u prsa“, kazao je Stojkić nakon promocije.  

 „Knjiga obuhvaća dva vremenska perioda. Ja sam u knjizi obradio period od siječnja do rujna 91. kada su došli rezervisti u Mostar, a drugi je od rujna do Lipanjskih zora i oslobođenja Mostara i doline Neretve. Knjiga obrađuje sve događaje kronološki po mjesecima. Pisao sam knjigu najprije radi istine jer danas vidimo da živimo u vremenima kada svatko ima svoju istinu, a istina je da je ovo bila najčasnija borba. Da nije bilo hrvatskog naroda u BiH danas ne bi bilo niti Bosne i Hercegovine. Jug Hrvatske bi također bio ugrožen. Da nije bilo HVO-a, HV-a, HRHB i Hrvatske demokratske zajednice koja je bila na čelu tog pokreta danas nas ne bi bilo ovdje“, rekao je Stojkić, koji u knjizi opisuje kako su tada blokadom zapadnog Mostara spriječili JNA da zaokruži cijeli grad čime bi se Mostar našao u sličnoj situaciji kao Vukovar, Srebrenica i Sarajevo.  

U knjizi se dotaknuo svih važnih događaja iz tog razdoblja, od blokade tenkova na Pologu, eksplozije cisterne koja je označila početak rata u Mostaru, do prijetnji koje su mu upućivane tijekom tog razdoblja.

Stojkić navodi kako je i danas u BiH na sceni ista politika kakva je bila 1991, te kako moramo znati braniti svoju slobodu.

Uz njega večeras su o knjizi su govorili prof. Ivan Baković i prof. Ivan Vrljić.

Promocija je održana u okviru manifestacije “Napretkovi ljubuški dani 2021.” u organizaciji HKD “Napredak” podružnica Ljubuški i JU “Kulturno-športski centar” Ljubuški.

Poslušajte što je Stojkić nakon promocije rekao za Radio Ljubuški

Ivan Herceg / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!