Hrvatska se ne slaže s Mađarskom o nizu pitanja vezanih za budućnost Europske unije, rekao je danas premijer Andrej Plenković, dan nakon što je mađarski premijer Viktor Orban u dnevnom listu platio članak u kojem je iznio svoju viziju europskog saveza.

Mađarska je vlada u dnevnom listu objavila oglas pod nazivom “O budućnosti Europske unije”, u kojem se iznosi njezina vizija EU-a te, među ostalim, predlaže primanje Srbije u EU. Mađarski čelnik zagovara drugačiji model EU-a, manje integriran i s manjim ovlastima, te želi da se iz temeljnih ugovora izbrišu navodi o sve tješnjem povezivanju.

– Mađarska ima nešto drukčiji pogled na europsku arhitekturu nego što ga ima Hrvatska, rekao je Plenković, naglasivši da je Orban slične tekstove objavio i u drugim europskim zemljama i da je riječ o mađarskom doprinosu Konferenciji o budućnosti Europe.

– Ta Konferencija, za koju je zadužena Dubravka Šuica kao povjerenica Europske komisije za demokraciju i demografiju, trebala je početi u vrijeme hrvatskog predsjedanja EU-om u prvoj polovici godine, ali je to odgođeno jer je nekoliko članica osporilo institucionalni okvir, podsjetio je premijer.

Plenković je rekao da se s mađarskim kolegom po pitanju proširenja ne slaže o nizu tema.

– On može favorizirati ovu ili onu državu, u ovom slučaju Srbiju. Mi smatramo da perspektivu proširenja imaju mnoge Hrvatskoj susjedne zemlje i u tom procesu ćemo im pomoći, ali uz ispunjavanje kriterija, kazao je premijer.

Da Srbija treba ispuniti uvjete, slaže se i predsjednik Milanović, no poručuje: “Neka odluče jesu li za Europsku uniju ili su u Moskvi.”

– To sadašnja vlast u Srbiji teško apsolvira. Tu će morati biti puno jasniji. Ovo je stvarno bizarno da premijer jedne malene države, Mađarska je mala, Hrvatska još manja, da objavljuje takve manifeste kao da je Lenjin, majke ti mile, poručio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Iako dio desnice zagovara Orbanova stajališta, 7. točka, koja se odnosi na ulazak Srbije u Uniju, za njih je sporna.

– Ako on ne želi da se na njega vrši pritisak kako urediti stvari u vlastitoj zemlji, onda recimo u pogledu Srbije što se tiče nas koji bi trebali inzistirati na pravima nestalih i pitanju nestalih i ratne odštete i svemu ostalom prije nego omogućimo pod navodnicima besplatne pregovore s Europskom unijom on nama ne bi trebao docirati, dodala je Marija Selak Raspudić, nezavisna saborska zastupnica (Most).

– Mi imamo ozbiljan problem s ovom propagandom gosp. Vučića koji svaku priliku koristi da našteti Hrvatskoj u svijetu, dodao je predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica.

Za predsjednika SDP-a oglas je neprimjeren i traži odlučnu reakciju hrvatskih institucija.

– Nije normalno da mađarizacija koja se HDZ-u događa sada prerasta na to da Viktor Orban, koji je medije u Mađarskoj stisnuo u čelični zagrljaj, sada to pokušava s mađarskim državnim novcem činiti i u Hrvatskoj, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Govoreći o pitanju tješnje integracije, Plenković je rekao da se EU stvara postupno, dogovorno, konsenzusom, pa dodao da se Hrvatska želi dodatno integrirati članstvom u eurozoni i šengenskom prostoru.

– To je za nas korisno i dobro. Za unutarnju sigurnost i za dugotrajnu monetarnu stabilnost, rekao je predsjednik Vlade pa istaknuo da su u zemljama koje su prihvatile euro kao valutu plaće rasle tri puta više nego cijene.

O samom plaćanju oglasa u dnevnim novinama premijer je rekao da to nije sporno jer se ne može sprječavati nekoga da ih plaća i objavljuje.

– To je stvar novine koja je dobila novac za to da nešto objavi. To morate njih pitati, a ne nas. Ne utječemo mi na marketing u novinama, zaključio je.

Na tekst premijera Mađarske, koja se posljednjih godina, a posebice tjedana spori s Bruxellesom i članicama zbog vladavine prava, neovisnosti sudstva, ljudskih prava i tretmana prema migrantima, danas je reagiralo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

– Glede budućnosti Europe, ne dijelimo simplificirane stavove koje prenosi oglas – naše ideje i stremljenja u pogledu Europske unije su poznati i teže snažnijoj uključenosti, povezanosti i sinergiji unutar europske obitelji, poručili su iz MVEP-a.

– Što se tiče procesa proširenja EU-a, Hrvatska inzistira na proširenju koje se temelji na dosljednom ispunjenju kriterija za članstvo, provedbi potrebnih reformi i ostvarivanju mjerljivih rezultata. To vrijedi za sve države aspirantice za članstvo, pa tako i za Srbiju, dodaje se u priopćenju Ministarstva.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!