Židovsko naselje Eviatar, izgrađeno na okupiranoj Zapadnoj obali bez odobrenja, evakuiralo se u petak nakon dogovora s novom izraelskom vladom, izvijestio je novinar France Pressea s mjesta događaja.

Naseljenici su u automobilima napuštali Eviatar nešto prije 16.00 sati po mjesnom vremenu (15.00 sati po srednjoeuropskom), što je bio krajnji rok predviđen dogovorom.

Kolonisti u Eviataru, koji su se početkom svibnja naselili na brežuljku blizu Nablusa, na sjeveru Zapadne obale, prekršili su međunarodno pravo, ali i pravo izraelske države koja nije izdala odobrenje na novu koloniju.

“Nadam se da ćemo se uskoro vratiti”, rekla je za AFP Sarah Lisson, majka šestero djece. “Moći ćemo sagraditi veliku kuću”.

Po dogovoru, židovski naseljenici moraju napustiti Eviatar, ali se njihove pokretne kućice, kojih je desetak, neće rušiti dok ministarstvo obrane ne utvrdi vlasništvo i ne vidi je li to izraelska zemlja.

Ako ministarstvo odluči u korist naseljenika, oni će se moći vratiti.

U međuvremenu, izraelska vojska će čuvati to područje.

Zapadna obala je palestinski teritorij koji je Izrael okupirao 1967. i sva židovska naselja koja su ondje smatraju se nezakonitim po međunarodnom pravu.

Nakon dolaska naseljenika u Eviatar Palestinci iz okolice su pokazivali svoje nezadovoljstvo paljenjem guma, dižući buku i bacajući petarde kako bi uznemirili koloniste i nagnali ih da odu. Četvero Palestinaca je ubijeno u mjesec dana sukoba s izraelskom vojskom na tim prosvjedima.

Pitanje Eviatara je tjednima unosilo podjelu u novu izraelsku vladu na čelu s radikalnim desničarem Naftalijem Bennettom, bliskom naseljenicima.

Dogovor postignut s naseljenicima odbile su lijeve političke skupine, ali i načelnik Beite, palestinskog sela nedaleko od Eviatara. “Sukobi i prosvjedi će se nastaviti” sve dok Izraelci “ne odu s naše zemlje”, rekao je u četvrtak za AFP.

/HMS

error: Content is protected !!