Park prirode Biokovo slavi ovih dana 40.-ti rođendan. Velikim brojem špilja, jama, biljnim i životinjskim endemima te brojnim vidikovcima, Biokovo već desetljećima privlači pozornost gostiju sa svih strana svijeta. Od lani i više, zahvaljujući jedinstvenoj “nebeskoj šetnici”.

Kad nema mnogo turista, na Biokovu ih uvijek ima. Zbog Skywalka bude se u 5 ujutro i čekaju na vrelom suncu da bi se popeli na nebesku šetnicu.

– Radio sam test u Švedskoj i sve je bilo negativno i kad smo došli na aerodrom u Hrvatsku, ništa nije bilo problem, rekao je Daniel, Švedska.

Oni koji dovode goste organizirano nisu toliko sretni. Pandemija je svela poslovanje na samo tri mjeseca u godini, a to je premalo.

– U principu ja počinjem oko 1. travnja pa do kraja studenog, a ova sljedeća 2-3 mjeseca neće biti dovoljna za pokriti troškove poslovanja, kaže Mate Jović, vlasnik putničke agencije.

PP Biokovo ističe se izraženim krškim reljefom. Veliki je broj špilja i jama te ponikava, škrapa i kamenica. Mnogo je endemičnih biljnih i životinjski vrsta, paleontoloških nalazišta.

– Usprkos koroni mi smo imali najbolju godinu od postojanja Parka prirode u ovih 40 godina rada tako da smo imali 120 tisuća posjetitelja, kaže Slavo Jakša, ravnatelj JU-a Park prirode Biokovo.

Da bi Biokovo izdržalo navalu gostiju, uvela se regulacija prometa i samo 25 automobila u sat vremena.

Park prirode zajedno s imotskim jezerima aplicirao je za ulazak u uglednu svjetsku obitelj UNESCO-vih geoparkova.

– Uspješno pripremamo aplikaciju i za ulazak u UNESCO-ov geopark i nadam se da će nam to biti najljepši poklon za 40-ti rođendan, navodi Jakša.

Nebeska šetnja na 1228 metara nadmorske visine nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Skywalk je u samo godinu dana postao i atrakcija, i pozornica pa čak i mjesto zaruka. Tko bi se uopće usudio reći ne u ovom ambijentu?

IZVOR:hrt.hr

error: Content is protected !!