Američki Wall Street Journal predviđa nagli rast cijena nafte, što znači da će puno novca uskoro ići u ruski proračun. Više od toga, američki medij zabrinut  je zbog ekološkog radikalizma predsjednika Joe Bidena, koji iz razloga zaštite okoliša ne želi povećati proizvodnju nafte u Sjedinjenim Državama. Ispada kako je Biden spreman dati“ naftnu nagradu“ Rusiji i OPEC-u. Najviše će stradati, navodi WSJ, američki građani koji će morati platiti više i za benzin i za režije, prenosi geopolitika.news

WSJ navodi kako je jasni politički cilj predsjednika Bidena smanjiti američku proizvodnju nafte i plina, čime se ograničava globalna opskrba fosilnim gorivima u ime borbe protiv klimatskih promjena. Istodobno, njegova administracija moli naftni kartel OPEC da proizvede više nafte kako cijene benzina u Sjedinjenim Državama ne bi rasle više nego što su već porasle u vrijeme Bidenovog mandata.

Cijene nafte u utorak su porasle na najveću razinu u šest godina. Čimbenik je bio taj što se Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusija nisu mogle dogovoriti o povećanju proizvodnih kvota. OPEC je smanjio proizvodne kvote prošlog proljeća nakon što su cijene nafte pale na 20 dolara za barel uslijed ekonomskih ograničenja i cjenovnog rata između Saudijske Arabije i Rusije 2020. g.

Međutim, potražnja za energijom naglo je porasla u mnogim dijelovima svijeta kako su se pojavila cjepiva protiv Covid-19, vlade ublažile ograničenja i povećali teretni promet. Potrošnja nafte u SAD-u sada je približno na istoj razini kao i u isto vrijeme (pred-pandemijske) 2019. godine. Prema procjenama OPEC-a, potražnja za naftom u industrijaliziranim zemljama ove će se godine povećati za 2,7 milijuna barela dnevno, navodi WSJ.

Izvor: narod.hr/geopolitika.news

error: Content is protected !!