Hrvati i njihovi potomci rasuti su po svijetu kao zvijezde po nebeskom svodu. Neki od njih vidljiviji su od drugih, kao i zvijezde, barem za neko vrijeme. Za vas sam prikupio crtice iz života onih koje sam tako rekavši „u hodu“ zapazio i o njima iz raznih izvora ponešto zabilježio. Poneke sam od njih i poznavao. A ovdje ih vi možete sve upoznati i vidjeti da u tom našem rodu i narodu ima stvarno nadarenih, radišnih i uspješnih pojedinaca diljem kugle zemaljske. Lijepo je (do)znati tko su ti naši sunarodnjaci i biti ponosan na njih. Svatko je od njih na svoj način obogatio svijet…

Među ovim kratkim životopisima pročitat ćete o ljudima vrlo različitih zvanja i iz raznih krajeva svijeta. Ali sve ih povezuju hrvatski korijeni. Svi su bili ponosni na ono što su ponijeli iz domovine ili naslijedili od svojih roditelja, djedova i baka – od domaćih jela i obiteljskih tradicija do hrvatske kulture općenito. Ali ima i još nešto što oni imaju zajedničko: prepoznali su svoje talente i imali životne ciljeve, te bili radišni, strpljivi i uporni u njihovu ostvarenju. Znali su da prirodna nadarenost nije dovoljna za velika postignuća. To je samo temelj na kojemu treba graditi, ustrajno radeći, ono što želimo u životu postići. Bili oni znanstvenici, glumci, pjevači, športaši… njihova je zvijezda zasjala i postala vidljiva jer su „brusili“ sami sebe, i to uz velike napore i žrtve.

Ante Čuvalo, Hrvati u svijetu – 101 životopis za školarce (i roditelje), CroLibertas Publishers, 2017.

Jerry Blaskovich (1934. ‒ 2012.)
liječnik i humanitarac

Imati i voljeti dvije domovine istovremeno, to obogaćuje, ali kao i svaka ljubav, traži i samoodricanje, ponekad i istinsko žrtvovanje za obje. Puno Hrvata koji su se odselili u neku drugu zemlju ili su u tuđini rođeni osjećaju dvostruku domoljubnost, te taj plemeniti osjećaj za obje domovine pokazuju i na djelu. Jedan od takvih bio je i dr. Jerry Blaskovich, koji je 8. listopada 2012. umro u Kaliforniji. Ovo pišem da vas upoznam s ovim dobrim čovjekom, Hrvatom i Amerikancem, i njemu na spomen.

Blašković je rođen 20. travnja 1934. u Chicagu od roditelja Mate i Domine Blašković koji su s otoka Hvara krenuli u svijet za sigurnijim životom. Još kao dijete Jerry se s roditeljima preselio u San Pedro u Kaliforniji. Odmah po završetku srednje škole otišao je kao dragovoljac u američku mornaricu, bio u Korejskom ratu i potom ostao u vojsci do 1959. Kako je bio u sanitetu, nakon vojne službe odlučio je studirati medicinu, pošao na Medicinski fakultet u Zagrebu, diplomirao 1966., stažirao u Chicagu, potom se vratio u San Pedro i s obitelji u tom gradu radio i proveo ostatak života. Bio je specijalist za kožne bolesti, izvanredni profesor na University of Southern Californija (USC) i jedan od vodećih članova vodstva udruge američkih dermatologa. Osim toga, magistrirao je povijest umjetnosti, s fokusom na islamsku arhitekturu i umjetnost.

Za vrijeme studija u Zagrebu Jerry je upoznao i potom oženio svoju životnu družicu Katicu, rođenu Bračanku, s njom proživio sretnih 46 godina i imao troje djece, jednog sina i dvije kćerke. Bio je čovjek vjere i obitelji, a da bi pomogao i s drugima živjeti taj uzvišeni poziv, utemeljio je i uspješno vodio u mjesnoj župi Marija Zvijezda Hrvatski katolički obiteljski ceh.

Blaskovich je bio uključen u američke i hrvatske djelatnosti u tom dijelu Kalifornije. Zdušno je skočio u pomoć svom hrvatskom narodu i svojoj drugoj domovini Hrvatskoj u najtežim trenutcima, kad su na nju udarili Srbi svim raspoloživim sredstvima. Bio je dio ekipe liječnika forenzičara koji su došli u Voćin, u kojem su u prosincu 1991. četnici masakrirali 45 Hrvata, pretežno starijih. Po povratku u Ameriku, Jerry je bio neumoran glas tadašnjih hrvatskih vapaja za istinom i pomoći za njezino osamostaljenje. Tumačio je želje Hrvata i ispravljao iskrivljenu sliku o Hrvatskoj i Hrvatima. Poslije su njegovi članci i predavanja objavljeni na engleskom i hrvatskom u dvije knjige, Anatomija prijevare i Hrvatska bez cenzure. Nažalost, nisam zamijetio da su hrvatski mediji barem registrirali njegovu smrt i rekli hvala, ne radi njega, nego radi Hrvatske koju je volio.

U mladim danima Jerry je kao domoljub pošao u američku mornaricu, zatim se, uz liječničku profesiju, posvetio svojoj obitelji i široj hrvatskoj zajednici, a u zrelim godinama pohrlio je u pomoć svojoj drugoj domovini, koju je nakon rata često posjećivao, u njoj boravio i volio kao i onu u kojoj je rođen. Dr. Jerry Blaskovich može biti uzor i dokaz da se može biti uspješan u svom zvanju, dobar čovjek, vjernik, otac, domoljub, čovjekoljub, Amerikanac, Hrvat… samo ako je naša ljubav iskrena i nesebična.

dr. Ante Čuvalo

Izvor: https://www.hkv.hr/

error: Content is protected !!