Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr. sc. Josip Brkić sudjelovao je, na poziv ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana, na Međunarodnoj konferenciji „Dubrovnik Forum“, koja je održana jučer i danas.

Glavna tema četrnaestog izdanja Foruma bila je utjecaj pandemije COVID-19 na geopolitičke odnose i svjetsku ekonomiju.

Zamjenik ministrice Brkić sudjelovao je u okviru Foruma na panelu pod nazivom „Međunarodna zajednica i Zapadni Balkan: kako okončati karantenu?“

EU mora na proces proširenja gledati kao na nešto vrlo važno

Brkić je istaknuo da je prošlo 18 godina od održavanja Summita u Solunu, pod grčkim predsjedanjem EU, kada je Zapadni Balkan stavljen na dnevni red pristupanja EU. Dodao je da je od tada postignut vrlo ograničen napredak u europskim integracijama ove regije. Ocijenio je da članice EU, usred rasprave o budućnosti Unije, nisu mogle posvetiti posebnu pozornost procesu proširenja te da taj proces nije popularna tema u nekim članicama Europske unije.

Posebice je naglasio da zastoj u otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom predstavlja, na neki način, „neuspjeh“ EU. Kad je riječ o europskim integracijama Bosne i Hercegovine, Brkić je kazao da naša zemlja očekuje stjecanje statusa kandidata EU. Ocijenio je da smo svjesni i čvrsto predani, jasno definiranim obvezama, te da su reforme i njihova provedba glavni pokretač pozitivnih procesa u BiH, u kontekstu europskog puta. Naglasio je da taj zahtjevan zadatak, za zemlju poput BiH, traži spremnost na vođenje konstruktivnih razgovora, na postizanje kompromisa, donošenje odluka temeljenih na punom koncenzusu a prije svega spremnosti za preuzimanje pune odgovornosti relevantnih institucija i legitimnih političkih predstavnika u BiH.

Dodao je da EU mora na proces proširenja gledati kao na nešto vrlo važno za svoj kao i opći interes, posebice s geostrateškog gledišta. “Brzi i učinkoviti oporavak nakon pandemije COVID-19 mogao bi imati pozitivan učinak na proces proširenja. Regija Zapadni Balkan u tom pogledu očekuje pomoć Bruxellesa jer dijelimo iste temeljne vrijednosti s EU”, istaknuo je Brkić.

Na koncu je zaključio da bez obzira na sve poteškoće s kojima se naša regija suočava u vezi s brzinom proširenja EU, nastavljamo naš europski put, provodeći reforme, definirane novom metodologijom, i očekujući da će EU u bliskoj budućnosti promijeniti svoj pogled na pristupni proces. Podsjetio je da su te reforme neophodne za stvaranje boljeg društva, za poboljšanje ekonomskih, socijalnih i drugih pitanja žitelja Zapadnog Balkana. Istaknuo je i značaj regionalnih inicijativa, posebice Berlinskog procesa, SEECP-a putem RCC-a i drugih.

Informirao sugovornike o dinamici provedbi reformi u BiH

Na marginama Dubrovnik Foruma 2021, Brkić je održao više bilateralnih sastanaka. O aktualnoj političkoj situaciji u BiH, bilateralnim odnosima i suradnji, regionalnim inicijativama razgovarao je sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država Matthew Palmerom, ministrom vanjskih poslova Grčke Nikolasom Dendiasom te državnim tajnikom Cipra Korneliosom S. Korneliouom.

Tijekom ovih susreta Brkić je informirao sugovornike o dinamici provedbi reformi u BiH, postignutom napretku u provedbi 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, aktivnostima koje institucije BiH provode na putu naše zemlje u EU kao i radu Povjerenstva za suradnju sa NATO-om BiH. Brkić je naglasio kako je izmjena Izbornog zakona BiH najaktualnija tema i u vrhu je prioriteta, te je sugovornike informirao o radu i aktivnostima Interresorne radne skupine.

Skup u Dubrovniku bio je prigoda za obraćanje i razmjenu mišljenja na najvišoj razini o učincima pandemije na sigurnost, globalna partnerstva, povezanost, ekonomske izazove, zeleni razvoj i digitalizaciju.

/HMS/

error: Content is protected !!