Marko Livaja iz Mostara jedan je od kolekcionara oldtimera, u svom posjedu ima više od 50 automobila koji za njega imaju neprocjenjivu vrijednost. Kako kaže, prodaja ne dolazi u obzir. Na isti način razmišljaju i ostali članovi Oldtimer kluba iz Mostara.

Volkswagen Karmann Ghia iz 1969. godine Marko je kupio prije tri mjeseca. Iako ga je 1972. godine imao želju kupiti, sudbina je bila da njegov vlasnik postane tek sa svojih 70 godina.

“Ovaj automobil je jako interesantan jer je jedini sportski auto na zračno hlađenje, izdrživ je, radio ga je Volkswagen i nema ih puno. Ja sam ga platio u Kragujevcu 12.500 eura, a u Americi se ne može naći ispod 25.000 eura“, rekao Livaja za N1.

U kolekciji od preko 50 oldtimera ima 11 Fića. Najstariji automobil je iz 1950. godine. Marko u njih ulaže i posljednji novac pa, kaže, ne postoji cijena za koju bi ih prodao. Emotivno je vezan za njih, restaurira ih i vozi na izložbe.

“Ne patim za autima, sad da ja vozim BMW, to me ne zanima, ja vozim najjeftiniji automobili, bitno mi je da se ne kvari, da puno ne troši, a za ovo dam svaki dinar“, dodao je Livaja.

Poput Markove, bogate su i kolekcije ostalih članova Oldtimer kluba iz Mostara. Zdravko Vidović ima ukupno sedam vozila, a izložio je Mercedesa i Renaulta 4, stari pet i četiri desetljeća. Na čelu je Oldtimer kluba koji baštini kulturu starih automobila, motora i koji ujedno okuplja ljude koji vole družiti se, putovati i razmjenjivati iskustva.

“Nije bit koliko skupog oldtimera imate, bit je u tome koliko vi to volite. Velika je razlika između oldtimeraša i kolekcionara. Kolekcionari su sami, a oldtimeraši šire ljubav, pozitivu, sportski duh, mi smo sigurno najveći promotori u svijetu grada Mostara, županije i države BiH“, istaknuo je Zdravko Vidović, predsjednik Oldtimer kluba Mostar.

Paralelno s članstvom u FIVA-i , partneri su UNESCO-a, a gaje prijateljstvo sa 150 klubova u svijetu. A da nisu to obični automobili, potvrđuje Nedžad Kasumović, vlasnik jednog oldtimera kojem poklanja puno pažnje. Ističe veliku emocionalnu vrijednost starih automobila, posebno onih koje mladi naslijede od starijih članova svoje obitelji.

“Ja to ne gledam kao pokretninu, nego kao na nešto zaista vrijedno, vidite i sami kako je lijep taj auto. To je posebna draž, treba samo sjesti i vidjeti kako se u njemu fino voziti, kako se uživa“, izjavio je Nedžad Kasumović.

Oldtimer klub Mostar tradicionalno svake godine organizira veliku reviju oldtimera iz cijelog svijeta koji prolaze kroz Mostar i Hercegovinu, a gradu će, kako navode, uskoro pokloniti veliki muzej u sklopu kojeg će se naći veliki garažni prostor za automobile, antikvarnica i pub.

Dnevnik.ba

error: Content is protected !!