Predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić kazala je danas u Srebrenici kako će večeras u tome gradu u crkvi pjevati “supruga zločinca Ražnatovića” te kako se pokušava “na sve načine da vrijeđati Bošnjake i žrtve genocida”. Naglasila je i kako nikome ne želi genocid koji su oni preživjeli, prenosi Dnevni avaz.

– Mi majke koje 26 godina tražimo istinu, čekamo pravdu, mogu reći da smo uspjele. Posebno jer su bile dvije presude, prva je zločincu Mladiću. Mije nama Majkama da netko pati, nego tko je kriv neka odgovara. Također, presuda Simatoviću i Stanišiću, gdje se dokazalo da je Srbija odgovorna za genocid u BiH. Ne postoji nijedna gumica koja to može izbrisati. Njihovi oficiri su dobili da su odgovorni za udruženi zločinački poduhvat! – istakla je Subašić.

Kako je dodala, to je zahvaljujući Majkama i živim svjedocima koje su sarađivale s Haaškim tribunalom i koje su, kako je rekla, svjedočile isitnu:

– Ali nešto me boli kao majku: mladi u entitetu RS, mladi u Srbiji su jako bolesti od mržnje, žive u lažima. Njihovi najmiliji koji su sudjelovali u genocidu, njihovi očevi, njihovi djedovi nisu im kazali poslije 26 godina pravu istinu. Naša djeca žive u ljubavi, nisu napravili nijednu osvetu, to govori koliko majke Bošnjakinje žele mir na ovim prostorima – potcrtala je.

– Ono što se nama desilo, ne postoji gumica koja to može izbrisati, ali moramo zbog budućnosti graditi bolje sutra. Moramo se boriti da postoji pomirenje. Dvadesetšest godina nemamo zakon o zabrani negiranja genocida. Zločin genocid koji smo preživjeli – ne dao Bog da se ikom desi. Kad smo iznosili tabute počela je sitna kiša padati, a onda i pljusak. To su suze svake majke koja traga za kostima svojih sinova – ispričala je Subašić.

Uputila je apel – da BiH dobije zakon o zabrani negiranja genocida.

– Mi smo majke Bošnjakinje rodile djecu s ljubavlju i gajimo ih s ljubavlju. Naša djeca su to pokazala. Naša djeca nemaju mržnju – dodala je Subašić u svome obraćanju.

Uputila je poruku da se ne zaboravi na Srebreničane, kao i sve ljude, ne samo Bošnjake.

Podsjetimo, sutra se obilježava 26. godišnjica genocida u Srebrenici.

PIŠE PSD

error: Content is protected !!