U većini europskih zemalja nisu ispunjeni planovi u cijepljenju stanovništva. U Španjolskoj, Portugalu, Nizozemskoj i drugim državama velik je rast broja novozaraženih. Međutim, vidi se utjecaj cijepljenja jer istodobno broj pacijenata u bolnicama ne raste toliko mnogo. Unatoč tomu sve je veća zabrinutost zbog novih sojeva virusa.

Noćni klub La Bellevilloise u istočnom Parizu među prvima pokušava spojiti novo normalno s onim starim, u klub smiju samo gosti s digitalnim medicinskim potvrdama.

Zapravo je samo manji broj francuskih klubova otvorio svoja vrata. Njihova su glavna klijentela ljudi u dobi od 18 do 29, a njih se u Francuskoj dosad cijepilo samo oko petine. Zbog toga velika većina klubova i dalje bira ostati na programu vladinih potpora, dok im se ne omogući normalnije otvaranje. Istodobno, na dijagnostičkoj karti Francuske počinje dominirati visookozarazni delta-soj koronavirusa. U susjednoj Španjolskoj neke regije zbog toga su već počele zatvarati klubove, i to samo nekoliko tjedana nakon što im je dopušteno da se otvore. 

-Iritirajuće. Želimo ići u noćne izlaske, provoditi se. Ali tako je kako je. S obzirom na ovaj novi val epidemije, ne želimo da se stanje dodatno pogorša, komentira jedan građanin.

Noćni klub u Mataru nedaleko od Barcelone bori se za opstanak tako što uvodi obvezno testiranje na ulazu: ulaznica stoji 20 eura, a usto se dobije besplatno piće i test. Osamnaestogodišnjem Sanchu prijatelj je na ulazu bio pozitivan, pa nitko iz ekipe nije mogao ući:

-Ovo je nevjerojatno. Ali što je -tu je. Kontrole su ovdje stroge i bolje da je tako! 

Upravitelj kluba Sergi Ventura kaže kako su prošlog tjedna imali 500 gostiju u dva dana i bila su samo četiri slučaja zaraze. Odmah su ih uputili u medicinski centar na daljnje testiranje.

Udruga vlasnika noćnih klubova nedavno je izdala priopćenje u kojem svoj sektor ekonomije i društva nazivaju žrtvenim jarcem epidemiološke politike za suzbijanje novog vala. Od španjolskih vlasti udruga zahtijeva da, umjesto zatvaranja klub

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!