Na zapadu Sjedinjenih Američkih Država vrućine su ekstremne, a sljedećih se dana u Kaliforniji i Nevadi očekuju rekordne temperature, objavio je BBC.

To se događa nekoliko tjedana nakon što je val vrućine pogodio sjever SAD-a koji je doživio najtopliji lipanj u povijesti. U Dolini smrti u Kaliforniji u petak je izmjereno 54.4 Celzijevih stupnjeva i slična se vrućina očekuje i ovaj vikend.

Milijuni ljudi u SAD-u žive pod upozorenjem na ekstremnu vrućinu. Nacionalna meteorološka služba stanovnicima je savjetovala da piju puno vode i borave u klimatiziranim prostorima.

Temperatura u Dolini smrti u petak se podudarala s onom zabilježenom u kolovozu 2020., za koju neki tvrde da je najviša temperatura ikad pouzdano zabilježena na Zemlji. Temperatura od 56.7 Celzijevih stupnjeva registrirana je 1913., ali to osporavaju klimatski stručnjaci.

Vatrogasci, koji se bore s brojnim šumskim požarima u regiji, kažu da je zrak toliko suh da većina vode koju zrakoplov ispusti kako bi ugasio plamen ispari prije nego što padne na tlo, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

error: Content is protected !!