Još jedan četnički vojskovođa sudski je rehabilitiran u Srbiji i iz povijesnoga tabora suradnika okupatora, zločinaca i krvnika rutinski prebačen u aleju “antifašista“ i “nacionalnih heroja“, piše slobodnadalmacija.hr

Riječ je o pukovniku Dragutinu Keseroviću, zapovjedniku četničkog Rasinskog korpusa kojega je Vojni sud Jugoslavije 1945. osudio na smrt strijeljanjem zbog niza zločina, pomaganja okupatoru i suradnje s pro-nacističkom vladom Srbije Milana Nedića. Viši sud u Beogradu ovih je dana suđenje Keseroviću prozvao “montiranim komunističkim procesom“, te ga proglasio ništetnim poništavajući sve njegove pravne posljedice. A

Valja biti precizan pa reći da je cijeli ciklus sudskih rehabilitacija uglednih pripadnika četničkog pokreta u Srbiji zapravo pokrenut još za predsjedničkog mandata Borisa Tadića, dakle davno prije predsjedničkog mandata Aleksandra Vučića.

Do danas su sudski posve rehabilitirani Nikola Kalabić, zapovjednik Gorske kraljevske garde i Milan Radivojević Crni, četnički vođa iz Trstenika, a četnički koljač i svećenik Srpske pravoslavne crkve Milorad Vukojičić Maca je kanoniziran.

„Rehabilitacija jednog od četničkih zapovjednika za nas je neprihvatljiva, a strahujemo da će izazvati osjećaj nesigurnosti kod građana Srbije koji pripadaju nacionalnim manjinama“, navedeno je u priopćenju DSHV-a koje je potpisao predsjednik Tomislav Žigmanov.

U stranci Hrvata u Srbiji kažu kako je riječ o skandaloznoj odluci suda jer se „radi o ratnom vođi koji je surađivao s ostalim fašističkim snagama u tadašnjoj okupiranoj Srbiji, koji je nakon rata osuđen i zbog suradnje s Milanom Nedićem, predsjednikom kvinslinške vlade Srbije i jednim od arhitekata Holokausta u okupiranoj Srbiji“.

Ove godine pokrenut je i proces preimenovanje jedne od glavnih ulica u Zemunu, koja će dobiti ime po četničkom vojvodu i zapovjedniku zločina nad Hrvatima Momčilu Đujić, bivšem svećeniku Srpske pravoslavne crkve.

U kratkom i bizarnom obrazloženju piše da je Momčilo Đujić “bio svećenik u Dalmatinskoj zagori do početka Drugog svjetskog rata. Kada je video što ustaše rade po srpskim selima riješio je da organizira lokalno srpsko stanovništvo u namjeri da obrane svoje porodice i domove”. Piše i da “Talijani, vidjevši što rade ustaše, počinju polako surađivati s Dinarskom četničkom divizijom koju je pop Đujić oformio i na taj način su branili zajedno srpsko stanovništvo”.

Izvor: narod.hr/slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!