Oliver Varhelyi, europski povjerenik za proširenje govoreći putem videolinka sudionicima komemoracije u Potočarima, istaknuo je, između ostalog, da u Europskoj uniji nema mjestu negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca.

Varhelyi je, ako prenosi N1 kazao da je nama svima zajednička dužnost da se sjećamo genocida u Srebrenici, kako kaže, jednog od najgorih zločina u novijoj povijesti Europe.

“Gdje su snage bosanskih Srba namjerno i sustavno lišile života preko 8.372 muškarca i dječaka u sigurnoj zoni UN-a u Srebrenici, gradu kojeg su smatrali svojim sigurnim utočištem dok je rat pustošio Bosnu i Hercegovinu. Pamtimo i odajemo počast žrtvama i dijelimo tugu s obiteljima preživjelih”, naveo je.

Dodao je da Europa nije zaboravila ni njenu vlastitu odgovornost zbog nemogućnosti da spriječi i zaustavi rat i genocid.

“Naša je dužnost isto tako osigurati i stalni podsjetnik na našu zajedničku odgovornost da spriječimo da se genocid više ikada ponovi. Stoga je naša dužnost vječno pamtiti Srebrenicu. Jednako nas podsjeća da se genocid dogodio ne samo u Srebrenici već i drugdje. Nema razlika između genocida. Genocid je genocid. Nedavne presude Međunarodnih sudova još jednom su pokazale da počinitelji ne mogu proći nekažnjeno i zadovoljenje pravde i izgradnja boljeg društva, najbolji su načini da se sjetimo ubijenih”, istakao je Varhelyi.

Naglasio je da su sva zbivanja u Srebrenici međunarodno prepoznata kao djelo genocida.

“Zbivanja u Srebrenici su prepoznata kao djelo genocida među dva Međunarodna suda. Sve utvrđene činjenice treba priznati. U EU nema mjesta negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca. Nema mjestu prekrajanja povijesti i politički dužnosnici zapadnog Balkana trebaju biti primjer u suprotstavljanju korjenju mržnje koja je dovela do genocida”, poručio je Varhelyi.

/HMS/

error: Content is protected !!