Otac i sin iz Sjeverne Makedonije Dž.A. (66) i R.A. (29) osumnjičeni su da su sa P.N. iz Srbije (72) prevarili oštećenog iz Novog Grada za 1.900 eura.

Kako saznaju Nezavisne novine, radi se o prevarantima koji su smišljeno dovodili u zabludu žrtve prevara, ubjeđujući ih da su imali prometnu nezgodu i da im hitno treba novac nudeći im razne predmete.

Lakovjerne ljude koji su bili voljni pomoći, lukavi prevaranti privukli bi pričom kako su u teškoj situaciji, a čim bi vidjeli novac, žrtvama bi ga praktično “magično” uzeli tako da ni sam oštećeni ne zna kako su pare “isparile”.

Budući da se radi o veoma iskusim lopovima, tek kasnije bi shvatili da su prevareni za veće sume.

Policija je prilikom ispritivanja došla do saznanja je da je Dž.A., stari prevarant koji je i u travnju 2019. godine i kolovozu 2016. godine, na sličan način ojadio osobu iz Novog Grada za 3.620 KM i Prijedorčanina za 11.750 KM.

Naime pripadnici Policijske uprave Prijedor, tijekom vikenda  identificirali su i uhitili pomenuti trojac zbog sumnje da su počinili više krivičnih djela prevara na području operativne nadležnosti ove Policijske uprave.

Oni su postupali po prijavi oštećenog da su ga dovele u zabludu dvije nepoznate osobe i prevaren za novac u iznosu od 1.900 eura a utrvđeno je da u svemu sudjelovala i treća osoba.

“Kriminalističkom obradom utvrđeno je da su prijavljeno krivično djelo počinile osobe P.N., Dž.A. i R.A, na način da su u namjeri sticanja protipravne imovinske koristi, dovodeći oštećenog u zabludu da su imali saobraćajnu nezgodu tražili na uvid novčanice od 100 eura, obećavajući za uslugu skupocjene predmete. Tijekom kriminalističke obrade utvrđeno je da je osumnjičeni Dž.A., u travnju 2019. godine i kolovozu 2016. godine, na sličan način počinio krivična djela prevara oštetivši osobe iz Novog Grada za iznos od 3.620KM i osobu iz Prijedora za 11.750 KM”, navode iz policije.

Kod osumnjičenih je pronađena je i privremeno oduzeta određena količina novca u različitim valutama i apoenima, koji će biti dostavljen u depozit Osnovnog suda u Novom Gradu.

O svemu je obaviješten tužitelj Okružnog javnog tužiteljstva Prijedor, kojem će nakon kompletiranja predmeta, biti dostavljeni izvještaji za počinjena  djela. 

Policijska uprava Prijedor apeluje na građane da obrate pažnju na nepoznate osobe koja im se obraćaju za pomoć i da u slučaju bilo kakve sumnje na mogućnost prevare pozovu besplatan servisni broj 122 i isto prijave.

Izvor:nezavisne.com

error: Content is protected !!