Dok sam ja predsjednik, Hrvatska više neće popuštati oko prava Hrvata u BiH, rekao je Zoran Milanović u intervju objavljenom u subotu uoči posjeta BiH, gdje će obići i Ljubuški.

Rekao je da su Hrvati u BiH konstitutivni narod i da bi trebali biti u mogućnosti birati svoje predstavnike u vlasti bez preglasavanja.

Na poziv Sveučilišta u Mostaru, Milanović je u nedjelju stigao u prvi posjet BiH otkako je izabran za predsjednika. Ovdje će održati prezentacije studentima, upoznati čelnike HNS-a BiH i lokalne dužnosnike u Vitezu, Mostaru, Livnu, Tomislavgradu i Ljubuškom,

Predsjednik Republike Hrvatske će se večeras susresti s gradonačelnikom Ljubuškog Vedranom Markotićem u Uredu Gradske uprave Ljubuški, a potom će održati sastanak i radnu večeru s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine u Konobi Vodopad u Veljacima.

U intervju za Večernji list BiH objasnio je da je prigodom nedavnog završnog communiquea NATO-a inzistirao na spominjanju Daytonskog sporazuma budući da je njime zajamčena konstitutivnost hrvatskoga naroda u BiH kao jednog od triju jednakopravnih, te zemlji omogućen put k EU.

“Hrvati su brojčano danas najmalobrojniji narod u BiH, ali to što su brojčano u manjini ne znači da su nacionalna manjina u BiH, niti će to ikada postati”, ustvrdio je.

Inzistirao je na poštivanju Daytonskog sporazuma.

“Svima bi bilo u interesu da se poštuje Daytonski sporazum jer smatram kako njegovim poštivanjem BiH može i mora postati uređena država koja će moći nastaviti put prema EU. Hrvatska to snažno podupire i želi vidjeti BiH u EU”, rekao je.

Ocijenio je važnim što su se oko dokumenta NATO-a premijer i hrvatska diplomacija priključili njegovom tvrdom stavu oko Hrvata u BiH.

“Hrvatska, dok sam ja predsjednik Republike, neće više popuštati, neće stati na pola puta ili prikloniti se jačem”, istaknuo je.

U dokumentu NATO-a također se spominje potreba za izbornom reformom, rekao je Milanović, naglasivši da ona mora voditi legitimnom političkom predstavljanju.

“Pravo da biraš svog predstavnika temelj je svake demokracije, pa tako treba biti i u BiH. Ne vidim tko bi imao nešto protiv prava Hrvata u BiH da sami biraju svoje predstavnike”, istaknuo je.

Milanović: Neprihvatljiva praksa preglasavanja

Ocijenio je neprihvatljivim dosadašnju praksu preglasavanja tamošnjih Hrvata u Predsjedništvu BiH te najavama dijela bošnjačkih stranaka kako bi slično mogli napraviti i u gornjem, nacionalno koncipiranome Domu naroda.

Milanović je upozorio da je Dayton osigurao samo tri naroda imaju svoje predstavnike u Predsjedništvu i Domu naroda.

Izvor: Večernji list

error: Content is protected !!