Jadranske plaže, umjesto da budu mjesto uživanja i opuštanja, postaju sve češće bojno polje na kojem se s jedne strane potežu prijetnje i uvrede, a s druge Zakon o pomorskom dobru i Pravilnik o koncesijskom odobrenju. Nadasve neugodnu situaciju doživio je 25-godišnji Darko Bilandžija i njegova obitelj, koja već 20 godina ljetuje u Tučepima. U nevjerici su Slobodnoj Dalmaciji prepričali subotnje jutro kad su se našli na meti salve uvreda i psovki jer su pomaknuli praznu ležaljku, a kad su verbalnom nasilniku rekli da su ga prijavili, on im je odgovorio:”J**e me se!”.

– Taj gospodin, ako ga mogu tako nazvati, ležaljke je poredao duž cijele obale te zauzeo čitav hlad da bi turisti bili primorani platiti ih. Nakon što smo sklonili jednu ležaljku u stranu da bismo spustili svoje stvari, on je krenuo galamiti i prijetiti mojoj obitelji, iako mi nismo učinili ništa što zakonom nije dozvoljeno. Zakon o pomorskom dobru kaže da nije dozvoljeno ograničenje korištenja plaže bez koncesije koju ovaj gospodin nema. Žalili smo se i u Općini Tučepi, ali to nije ništa donijelo jer izgleda da oni ne žele riješiti ovaj problem. Ovo je sramota što rade prelijepoj hrvatskoj obali i jednom predivnom mjestu kao što su Tučepi. Nadam se da ćete uspjeti skrenuti pažnju na ovaj užas koji vlada Jadranom – javio se redakciji ogorčeni gost koji je odsjeo u privatnom smještaju u Tučepima.

Kako saznajemo od njega, došlo ih je šestero, supruga i on iz Essena te njegovi roditelji i još dva odrasla člana obitelji iz Tuzle.

– U subotu ujutro došli smo oko 5 sati da ostavimo stvari i pomakli smo jednu ležaljku od cijelog niza koje su tu već bile posložene. Nije prošlo puno kad je došla muška osoba i povišenim tonom nam zaprijetila: ‘Ovo vam je zadnji put da dirate ležaljke, ajde da vas vidim sutra!’. Zatim je mom ocu, čovjeku u godinama, rekao: ‘Da vidim hoćeš imat’ m**a pomaknuti ležaljke!”. Moj otac mu je na to odgovorio da zove policiju ako misli da je u pravu.

Nakon toga je Darkova 59-godišnja majka otišla žaliti se na info pult i u općinu. To su rekli i nasilniku koji im je “odrezao”: ”J**e mi se za vas i Općinu!”.

– Na info pultu su nam se ispričavali što se to dešava, ali da oni ne mogu ništa, da mogu samo saslušati, da općina daje koncesije da se njima obratimo. Bila sam u općini i izgleda da su ležaljke tu uz koncesijsko odobrenje, ali nitko mi nije želio reći detalje. Ali ako i ima odobrenje, nema pravo staviti ležaljke na plažu da stoje cijeli dan prazne pa ih digne oko 15 sati. Osim toga, pitanje je za koliko ležaljki ima odobrenje i za koliku površinu. Mi smo 20 godina u Tučepima i vezani smo za ovu plažu i ne želimo ići na drugu. Navili smo sat u 4.30 sati pa su mi sin i muž otišli zauzeti mjesto u hladu, a ležaljke su već bile postavljene – žalosna je gospođa koja je dosad Tučepe pamtila samo po lijepome.

Njezin sin je poslao prijavu i Lučkoj kapetaniji i policiji i u njemu je naveo da je ležaljke postavio jedan privatni iznajmljivač. Kontaktirali smo ga, ali saznajemo kako ležaljke nisu njihove.

– Ne, mi vam nemamo ležaljke na plaži ni koncesijsko odobrenje, već ga ima osoba kojoj ne znam ime, a nema ni prijavljene apartmane tako da vas ne mogu uputiti koga da tražite. Mi smo za naše goste kupili desetak ležaljki koje oni ponesu kad idu na plažu – rekla nam je ljubazna gospođa.

Još jedna mještanka Tučepa nam je potvrdila kako su ležaljke vlasništvo osobe koja živi iznad magistrale i nema apartmane u prvom redu do mora.

– Samo znam da je bio skandal u subotu ujutro i da to nije prvi put. Koliko ja znam, on bi morao ležaljke držati na hrpi i kad koju iznajmi, onda je postaviti na plažu. Ovakvo zauzme sva najbolja mjesta u hladu i onda pola ležaljki stoje za ukras jer ljudi ne žele platiti 50 ili 60 kuna za korištenje. Pa i moji gosti se prže na suncu jer ne mogu doći do hlada. Općinu očito nije briga da se na plaži događaju progoni stalnih gostiju – kaže ogorčena žena.

Koncesijsko odobrenje je akt na temelju kojeg se fizičkim i pravnim osobama daje na korištenje pomorsko dobro za obavljanje djelatnosti koje ne isključuju opću upotrebu pomorskog dobra. Naknada se plaća godišnje, a prihod ide u prihod jedinice lokalne samouprave.

Na fotografijama koje nam je poslao Darko Bilandžija vide se prazne ležaljke poredane kao vojska u zoru dok još na plaži nema kupača. Na ostalim fotografijama, snimljenima u malo kasniji sat, vide se ležaljke oko kojih su postavljene prostirke, ručnici i ostala plažna oprema i to tako da su na pojedinim mjestima nagurane na svaki preostali slobodni centimetar četvorni. Kako se pomiče hlad, kupači samo što se ne podvuku ispod njih da izbjegnu sunčeve zrake.

Izvor: hercegovina.in

error: Content is protected !!