Cijepljenje protiv covida-19 za zdravstvene djelatnike i osoblje domova za starije osobe u Grčkoj će postati obavezno jer broj slučajeva zaraze u zemlji nastavlja rasti, rekao je u ponedjeljak premijer Kyriakos Mitsotakis.

Premijer je istaknuo da će “ta odluka za osoblje domova za starije osobe na snagu stupiti odmah, dok će za zdravstvene djelatnike cijepljenje biti obavezno od 1. rujna”.

Mitsotakis je također najavio nova ograničenja za suzbijanje širenja koronavirusa, poput onih da će ulazak u zatvorene prostore, poput barova, kina i kazališta, biti dopušten samo cijepljenim osobama.

“Neće se zemlja zbog pojedinaca ponovno zatvoriti”, rekao je premijer Kyriakos Mitsotakis u televizijskom obraćanju najavljujući mjere i dodao da “nije Grčka ta koja je u opasnosti, nego necijepljeni Grci”.

Zemlja s 11 milijuna stanovnika do sada je prvom dozom cijepila više od pet milijuna i 200 tisuća stanovnika, a oko 41 posto opće populacije potpuno je cijepljeno, izvijestio je Marios Themistokleous, glavni tajnik zadužen za cijepljenje.

U nastojanju da privuče više ljudi na cijepljenje i da do jeseni stopu procijepljenosti poveća na 70 posto, vlada je ponudila poticaje, uključujući gotovinu i besplatne mobilne podatke za mlade.

Grčki odbor za bioetiku preporučio je obvezna cjepiva za zdravstvene radnike i osoblje u domovima za starije “kao krajnju mjeru” ako se napori na poticanju cijepljenja pokažu neučinkovitima.

Iako se vodila rasprava oko toga jesu li obvezna cijepljenja etična, istraživanje javnog mnijenja, koje je prošli tjedan objavila televizija Skai, pokazalo je da većina Grka pozdravlja taj potez za određene skupine.

Vlasti su u ponedjeljak također priopćile da će Grčka ovoga tjedna započeti cijepljenje tinejdžera u dobi od 15 do 17 godina.

“Rizik od bolesti u ovim godinama je mali, ali postoji”, rekla je voditeljica grčkog odbora za cijepljenje Maria Theodoridou i dodala da je “glavna karakteristika ove dobne skupine širenje virusa u njihovo okruženje, što bi moglo uključivati ​​ranjive ili necijepljene ljude”.

Grčka je u ponedjeljak izvijestila o 2.065 novih dnevnih zaraza covidom-19 i deset smrtnih slučajeva, čime se ukupan broj zaraženih od početka pandemije popeo na 440.872, a broj umrlih na 12.802.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!