Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović je, kako je i najavljeno, u Vitezu obišao spomen-obilježje “Osmica”, gdje je odao počast osmero djece koja su poginula u eksploziji granate ispaljene s položaja Armije RBiH.

Podsjetimo, u eksploziji minobacačkog projektila 10. lipnja 1993. godine koji je pao samo nekoliko metara od klupe na kojoj je bilo 14-ero djece u igri, na licu mjesta poginulo je petero. Troje je podleglo ranama u improviziranoj bolnici u Novoj Biloj. Ostalih šestero djece je ranjeno. Najmlađa žrtva Augustina Grebenar imala je devet godina, a najstarija Sanja Garić navršila je 18 godina, prenosi portal Centralna.ba.

Ovo su imena i prezimena poginule djece:

Boris Antičević (1983.), Dražen Čečura (1978.), Sanja Garić, (1975.), njezin brat Milan Garić (1981.), Velimir Grebenar (1981.), njegova sestra Augustina Grebenar (1984.), Sanja Križanović (1978.) i Dragan Ramljak (1978.). Augustina Grebenar je preminula kao najmlađa žrtva napada, sa svojih navršenih devet godina.

Foto: Centralna.ba

Do danas nitko nije odgovarao za ovaj počinjeni zločin na malodobnom djecom.

Nakon Viteza, Zoran Milanović danas u Mostaru održava sastanak s rektorom i prorektorima Sveučilišta u Mostaru te predavanje na tom sveučilištu. Potom će se susresti s gradonačelnikom Mostara Marijom Kordićem, najavili su iz Milanovićeva Ureda.

Predsjednik Republike Hrvatske također će se susresti s gradonačelnikom Ljubuškog u tom gradu, a zatim će održati sastanak i radnu večeru s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Zadnjeg dana posjete, u utorak, 13. srpnja, Zoran Milanović će otputovati u Tomislavgrad gdje će se sastati s općinskim načelnikom i predsjednikom Vlade Hercegbosanske županije.

Uz to, posjetit će Franjevački samostan i Muzej Tomislavgrada u kojem će razgledati remek-djela Vlahe Bukovca i samostansku knjižnicu.

Slijedi posjeta Livnu, gdje će se Milanović susresti s livanjskim gradonačelnikom i predsjednikom Vlade.

Izvor: HMS

error: Content is protected !!