Bosna i Hercegovina ima 528 člana Mense BiH koji imaju IQ veći od 148. Testiranja i evidencije u BiH rade se od 2016. godine. Dragana Čolaković iz organizacija Mensa BiH govorila je održanim testiranjima u Banjaluci i Sarajevu u lipnju, kazavši da su 32 osobe zadovoljile uvjete za članstvo u ovoj organizaciji, piše N1.

Čolaković je kazala da je zbog epidemiološke situacije bio manji broj prijavljenih nego inače.

“U Banjaluci je izašla 31 osoba, od toga 6 je zadovoljilo uvjet. U Sarajevu je izašlo 65 osoba, od toga 26 su zadovoljili uvjet za članstvo”, kazala je.

Pojašnjava da je za članstvo u Mensi potrebno ući u dva posto ukupne populacije.

“Konkretno, kreće od IQ 148, dalje IQ 152 je 1,5 posto, a posljednji rezultat koji možemo mjeriti je IQ 156, što je jedan posto populacije”, kazala je.

Navodi da se evidencija o prolaznosti u BiH vodi od 2016. godine, kada je Mensa BiH dobila svog psihologa.

“Od 1.745 kandidata koji su se testirali, 528 su zadovoljili. Prolaznost se kreće od 20 do 30 posto”, pojasnila je.

Čolaković smatra da ne treba poistovjećivati inteligenciju i pamet.

“Pamet je nešto što se razvija, a inteligencija je nešto s čime se mi rađamo. Inteligencija je naša sposobnost snalaženja u potpuno novim situacijama, dok je pamet naša sposobnost da primijenimo ono što smo stekli tijekom života”, kazala je.

Testiraju se stariji od 17 godina
Govoreći o testiranju, Čolaković je kazala da je jedino ograničenje da osoba ne smije biti mlađa od 17 godina, te opisala zadatke:

“To su grafički zadaci, primjenjuje se logika. Svaki zadatak ima devet polja od koji je jedno prazno. Ima osam ponuđenih odgovora od kojih je samo jedan točan. Bude 36 zadataka i imaju na raspolaganju 40 minuta.”

Kada je riječ o benefitima članstva, Čolaković navodi da članovi Mense BiH imaju pristup članovima Mense širom svijeta.

“BiH trenutno ima provizorni status, očekujemo punopravno članstvo uskoro”, kazala je.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!