Europska komisija zamrznula je planove o novom digitalnom porezu do jeseni, a prioritet je trenutno dogovor o globalnom minimalnom porezu, poručio je potpredsjednik Paolo Gentiloni.

Europska komisija predložit će idućih tjedana uvođenje digitalnog poreza koji će plaćati stotine većinom europskih kompanija, rekla je početkom mjeseca potpredsjednica EK Margrethe Vestager, a prihod će se koristiti za financiranje oporavka od pandemije.

Planove je zasjenio prijedlog članica Inicijative za suzbijanje erozije porezne baze i preusmjeravanja dobiti da se uvede minimalni globalni porez na dobit kompanija od najmanje 15 posto i da se dio prava na oporezivanje preusmjeri iz matičnih u zemlje u kojima posluju.

Prijedlozi su rezultat višegodišnjih pregovora pod okriljem Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), a prošlog vikenda odobrili su ih financijski dužnosnici skupine G20. Šefovi država i vlada G20 trebali bi ih usvojiti u listopadu.

Glavni je prioritet osigurati međunarodni sporazum o globalnom porezu i Europska će komisija surađivati ​​s američkom administracijom kako bi se to postiglo, kazao je u ponedjeljak povjerenik EU-a za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

“Jasno je da nam je to glavni prioritet i razlog zašto smo odlučili staviti na čekanje prijedlog (EU-a) o digitalnom nametu”, rekao je Gentiloni na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara financija članica eurozone na kojem je nazočila i američka ministrica financija Janet Yellen.

“Dogovorili smo se s ministricom Yellen da će SAD i Komisija surađivati kako bismo omogućili ovaj sporazum, jer on je nakon velike krize jako važan”, izjavio je Gentiloni.

Washington se protivi europskom digitalnom porezu, tvrdeći da bi ugrozio globalni sporazum o oporezivanju.

Vestager je početkom mjeseca naglasila da se ciljevi europskog digitalnog nameta razlikuju od onih globalnog poreza i da će njegov obuhvat biti puno širi.

“Dok OECD-ov dogovor cilja 100 najvećih kompanija, ovaj će namet obuhvatiti daleko više njih”, naglasila je europska dužnosnica, dodajući da će ga plaćati uglavnom europske kompanije, ali i one iz drugih zemalja.

Glasnogovornik EK Daniel Ferrie izjavio da je do listopada, kada će se šefovi država i vlada G20 sastati kako bi potvrdili globalni dogovor, treba odraditi još veliki tehnički posao.

Komisija će ove jeseni ponovo razmotriti plan o digitalnom nametu, rekao je Ferrie, ne precizirajući kada bi to mogli napraviti.

Izvor.pogled.ba

error: Content is protected !!