U sklopu trodnevnog posjeta Bosni i Hercegovini, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović stigao je u utorak Tomislavgrad gdje se u zgradi općine susreo s općinskim načelnikom Ivanom Buntićem.

Nakon susreta i kratkog osvježenja u jednom od tomislavgradskih ugostiteljskih objekata, Milanović je posjetio Franjevački samostan u u kojem se nalazi Franjevačka knjižnica te se upoznao s radom Muzeja “Fra Jozo Križić” koji se također nalazi u sklopu samostana.

Gvardijan Franjevačkog samostana u Tomislavgradu fra Sretan Ćurčić upoznao je hrvatskog predsjednika s povijesnim činjenicama duvanjske Spomen bazilike, njezinom izgradnjom, rekonstrukcijama i znamenitostima koje je čine posebnom, a jedna od tih znamenitosti je i slika poznatog hrvatskog slikara Vlahe Bukovca “Isus, prijatelj malenih” te priča o njezinom dospijeću u Spomen baziliku u Tomislavgradu.

Hrvatski predsjednik obišao je i prostorije Franjevačke knjižnice gdje je od gvardijana saznao sve o njezinom radu, djelovanju i impozantnom fondu naslova razne tematike.

Franjevački samostan i muzej u Tomislavgradu čuva nalaz praslona pronađenog prije desetak godina u mjestu Cebara pored Tomislavgrada, ali i brojnih drugih životinja iz doba od prije više od tri i pol milijuna godina koju je također imao priliku vidjeti hrvatski predsjednik koji se upisao i u knjigu dojmova.

U kratkoj izjavi za medije, Milanović je kazao kako mu je ovo treći posjet Tomislavgradu u kojem je boravio dva puta kao predsjednik hrvatske vlade te sada kao predsjednik.

 – To mi je iznimno drago jer se ovdje osjećam ugodno. Ovaj samostan ima veliku simboličku vrijednost za hrvatski narod, naciju. Prema legendi zna se da je ovdje okrunjen kralj Tomislav, a za nekoliko godina će biti i 1.100 godišnjica tog događaja. Domaćini su mi već rekli da će se to na dostojanstven i europski način obilježiti – naveo je Milanović.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!