Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je predmet protiv zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića zbog imenovanja Tomislava Lauca u Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak.

Povjerenstvo  napominje da još nema formalnu odluku u predmetu jer tek treba utvrditi sve relevantne činjenice u tom slučaju i potom, kao i u svim drugim predmetima, na jednoj od sjednica donijeti odluku o mogućem pokretanju postupka.

Napominju također kako je predmet otvoren zbog okolnosti koje nisu istovjetne onima zbog kojih je ranije otvoren predmet protiv istog dužnosnika.

Tomislav Lauc je, po pisanju medija, donirao kampanju Tomislava Tomaševića s 10.000 kuna.

Riječ je o drugom otvorenom predmetu protiv Tomaševića nakon što je u lipnju otvoren postupak zbog mogućeg imenovanja suprotno proceduri, odnosno povrede članka 15. Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Saborska zastupnica stranke Možemo! Sandra Benčić izjavila je novinarima da su ljude birali na temelju stručnosti i objektivnosti, te da Lauc nije član stranke. Naglasila je da članovi upravnih vijeća nisu zaposlenici i dobivaju naknadu od 750 kuna. Uvjerena je da postupak protiv Tomaševića neće biti pokrenut.

– Gospodin Lauc je na to pristao upravo zato jer mu je stalo i do realizacije našeg programa i do realizacije projekta na Srebrnjaku i iz tog razloga je pristao. Da, on je između ostalog bio i donator naše kampanje međutim mi smo imali 1000 i nešto donatora, građanki i građana ovog grada i šire, dal ih to sve diskvalificira, pita se Benčić.

Za HDZ dvojbe nema, imenovanja su nastavak stare prakse iz vremena njihova bivšeg partnera Milana Bandića i potpuna suprotnost onomu što je Tomašević obećao u kampanji. Čude se opravdanjima Sandre Benčić.

– Ona je poput recimo gospodina Grbina jedna od onih koji su samoprozvani borci za pravdu, pravednost i transparentnost u našem društvu pa onda kaže samo 700 kuna. To je ozbiljan prijestup, to je ono što naši sugrađani nisu očekivali, pa reću ću vam otvoreno to je ono što nisam ni i ja očekivao od Tomaševića, kaže Davor Filipović (HDZ).

U Mostu imaju malo više razumijevanja, moguće je da je riječ o neznanju i neiskustvu. Ipak, prvi potezi zagrebačke vlasti ne slute im na dobro.

– Suprotno svemu onome dakle što je gospodin Tomašević govorio u samoj kampanji jer nije problem diskreciono pravo postavljati ljude koji su tebi od povjerenja. Međutim s druge strane to je odmak od onog nečeg novog što je bilo najavljivano, poručuje Zvonimir Troskot, Most.

Koalicijski partneri stranke Možemo u Zagrebu imaju zanimljivo objašnjenje za ovu, kako kažu, benignu pogrešku, tj. neopreznost.

– Na putu od aktivista do političara sa odgovornošću izvršne vlasti posijane su mnoge mine ili barem blaža pirotehnička. Ovo je jedan od tih slučajeva kad je jedno blaže pirotehničko sredstvo, da se tako izrazim, eksplodiralo, slikovito se izrazio Arsen Bauk/SDP.

A sada će se tom manjom ili većom eksplozijom baviti Povjerenstvo, i to drugi put u malo više od mjesec dana.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!