U nastavku radnog posjeta Bosni i Hercegovini predsjednik Republike Zoran Milanović sastao se u ponedjeljak u mostarskoj Gradskoj vijećnici s gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem i njegovim suradnicima, a potom u Ljubuškom održao radni sastanak s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Prije tog sastanka, predsjednik Milanović i predsjednik HNS BiH Dragan Čović obratili su se novinarima. „Razgovarat ću s gospodinom Čovićem o onome što sam govorio i javno. Nema nikakve tajne i skrivenih planova. Jedini plan je da se poštuje Ustav i ono što je potpisano u Daytonu i to je sve. Ali ispada da je i taj zahtjev puno“, rekao je predsjednik Milanović uoči sastanka.

Pojasnio je da to znači da Hrvati sami biraju svojeg člana Predsjedništva. „Ja ne idem dalje od toga jer se ne želim baviti time. Ponovit ću ponovno, ulaziti u intimni prostor susjedne države, baviti se detaljima izbornog zakona, ustrojem županija, to neka rade oni koji ovdje žive. Mislim i imam dobar osjećaj da dobro razumijem što je ovdje, to je Bosna i Hercegovina. Međutim, preko nekih stvari se ne smije proći, jer pređe u naviku, to se ponavlja i to se pretvori u zlostavljanje“, rekao je predsjednik Milanović.

„Gospodin Čović je četiri godine bio član Predsjedništva, u ovom zadnjem mandatu prije ovog aktualnog, nije imao protukandidata iz redova Hrvata lažnjaka, sada je opet dobio. To nije fer“, rekao je Predsjednik te ponovio kako Hrvatska ima vrlo dobar i velikodušan sustav zaštite i predstavljanja manjina. „To je nešto što smo prihvatili i to je tako. Neki se u Hrvatskoj s tim ne slažu. Ja smatram da je dobro, ali za predstavnika etničke grupe može glasati samo član etničke grupe. Prvih jedanaest godina, od ’95. do 2006.,  nikome nije palo na pamet da se kandidira na hrvatsko mjesto u Predsjedništvu i da računa da ga na to mjesto izaberu oni koji nisu Hrvati. To govori da je svima sve jasno i da se samo čekao trenutak slabosti“, poručio je predsjednik Milanović.

Osim predsjednika Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine prof. dr. sc. Dragana Čovića, na sastanku s predsjednikom Milanović bili su predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH dr. Božo Ljubić, glavni tajnik HNS BiH g. Josip Merdžo,gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić, savjetnica predsjednika HNS-a Andrijana Katić, te članovi predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH Ilija Cvitanović, Ivan Vukadin, Zrinko Čuvalo, Anto Lozančić, Ivanka Barić, Mario Karamatić, Milijan Nakić, Miro Grabovac i Nikola Raguž.

Tijekom boravka u Ljubuškom, predsjednik Milanović razgovarao je i s gradonačelnikom tog grada Vedranom Markotićem.

Izvor: predsjednik.hr
FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan

error: Content is protected !!