Od 12. srpnja, zbog pojačanih gužvi na prelasku državne granice sa Hrvatskom, privremeno je za međunarodni promet otvoreno još nekoliko graničnih prijelaza na području Hercegovine. Tu odluku je donijelo Mješovito povjerenstvo BiH i Republike Hrvatske.

Kilometarske kolone putničkih vozila uobičajene su u ljetnim mjesecima na izlasku i ulasku u zemlju. Kako bi se smanjile velike gužve i duga čekanja, pri prelasku granice, osam graničnih prijelaza, među kojima je i Gabela polje prema Metkoviću, otvoreno je za međunarodni promet.

 “Privremeno je odobren međunarodni promet putnika preko stalnih graničnih prijelaza za pogranični promet Čitluk, Jovića most i Drinovačko brdo – Slivno, Gabela, Kozarska dubica, Vaganj, Hadzin potok, Orahov do i Duži”, kaže za BHRT Franka Vican, glasnogovornica Granične policije BiH .

To je uobičajena odluka koju je uz zajedničku suglasnost donijelo Mješovito povjerenstvo dvije zemlje, za vrijeme trajanja turističke sezone, kako bi ubrzali prelazak granice ne samo za turiste nego i lokalno stanovništvo koje ovdje gravitira.

“Bilježimo porast prelazaka državne granice, ne samo na GP Gabela, nego na svim graničnim prijelazima u zoni odgovornosti GP Doljani. Čekanja na svim graničnim prijelazima nisu duža od 30 minuta”, ističe Kristijan Markić, inspektor za graničnu kontrolu GP Doljani.

Ranije se na prelazak granice čekalo i po nekoliko sati. No, putnici koje smo zatekli na granici kažu da su čekanja ipak nešto duža od pola sata.

Odluka o privremenoj prekategorizaciji graničnih prelaza donesena je na rok od tri mjeseca i vrijedi do 12. rujna ove godine.

Izvor:BHRT

error: Content is protected !!