Vječita dvojba turista s ovih prostora je gdje ljetovati. Iako je obala Jadrana zbog svoje blizine izbor velike većine bh. građana, mnogi su svoje navike promijenili, a jedan od osnovnih razloga su niže cijene. Istražili smo cijene ljetovanja i donosimo vam možda neke nove ideje kako povoljnije provesti godišnji odmor, piše Večernji list BiH.

Navala na putovanja

Agencije za putovanja iz BiH pripremile su šaroliku lepezu putovanja, za svakoga ponešto, a kako su nam iz jedne sarajevske potvrdili, vlada prava “navala”. – Zanimanje za putovanja je ogromno. Ljudi su se vjerojatno zasitili cjelokupne situacije s koronavirusom i ljeto im je jedini način za opustiti se i odmoriti se jer već najesen očekuju se nova zatvaranja, a samim time i zabrana putovanja, kažu nam iz jedne sarajevske agencije navodeći najpopularnije ljetne destinacije i cijene. – Kada je riječ o mladima, Grčka je i dalje vrhunska destinacija u kojoj za oko 600 KM mogu provesti devet dana. Turska je također jako popularna, a za nju se najčešće odlučuju obitelji s djecom, i to zbog izrazito povoljnih cijena u odnosu na one na Jadranu. Primjerice, četveročlana obitelj u Turskoj, točnije u Kuşadasıju, može provesti osam dana po cijeni od 1500 do 2800 KM, ovisno o tome putuje li zrakoplovom ili autobusom. U cijenu je uračunato putovanje, hotel, doručak, hotelske ležaljke za plažu, suncobrani… – kažu nam iz jedne od sarajevskih turističkih agencija. No, bez obzira na povoljnije cijene Turske i Grčke, i dalje je veliki broj bh. građana koji ostaju vjerni Jadranskoj obali, pa smo provjerili koliko im je novca potrebno za ljetovanje u Hrvatskoj. Budući da je Makarska godinama unatrag među najpopularnijim odredištima bh. građana, prema našem izračunu, u tom mjestu četveročlana obitelj će samo za smještaj izdvojiti oko 1500 KM za sedam noćenja. Pridodaju li se tome troškovi hrane, pića ili pak zabave, potrebno je otprilike izdvojiti još toliko. Cijene u ugostiteljskim objektima ovise o lokaciji. Kavu u pristojnom lokalu možete popiti za dvije KM, na plaži su cijene 20-ak posto više. Coca-Cola stoji nešto manje od 4 KM, pivo oko 5 KM, korištenje ležaljke oko 12,50 KM, tuširanje na plaži oko 0,50 KM, dok ćete na pristojan ručak moći otići za 10 KM. Uz RH, Crnogorsko primorje sve je zanimljivije turistima iz BiH. Smještaj za sedam dana uživanja u sve popularnijoj Budvi četveročlana obitelj platit će oko 1400 KM.

Provjerite pravila

Jedini bh. grad na moru od početka turističke sezone bilježi, posebice vikendom, ogroman broj turista, a četveročlanoj obitelji samo za sedmodnevni smještaj potrebno je oko 700 KM. Cijene hrane i pića u Neumu nisu bezobrazno visoke. Na terasama uz plažu kava stoji 2 KM, a sokovi od 3 do 4 KM. Kugla sladoleda je 1,50 KM, a palačinka 2,50 KM. Ručati se može već za 10-ak KM. Cijene koje smo izdvojili, podsjećamo, nisu strogo zacementirane, smještaj, piće i hranu moguće je pronaći i po povoljnijim, ali i višim cijenama. Još jedna stvar koja je neizbježna prije odlaska na ljetovanje je provjera uvjeta ulaska u državu. Za RH i Tursku vrijedi isto pravilo – morate biti cijepljeni, imati potvrdu da ste preboljeli koronu ili negativan test. •

Izvor:vecrnji.ba

error: Content is protected !!