Hrvatski premijer Andrej Plenković  je u intervjuu za Dnevnik HTV-a govorio o stanju u RH, a u razgovoru se dotaknuo i izjava predsjednika Milanovića u BiH, te Izmjena izbornog zakona u BiH.

O izjavama predsjednika Milanovića u BiH

– Stav Vlade i HDZ-a prema BiH, položaju Hrvata kao jednog od triju konstitutivnih naroda, već je godinama da moraju biti ravnopravni, da se moraju poštovati i slovo i duh Daytonskog mirovnog sporazuma. Problem je od 2006. godine kada smo vidjeli da su na teritoriju Federacije BiH  Bošnjaci Hrvatima izabrali njihovog člana Predsjedništva BiH. To se, nažalost, više puta ponovilo, zadnji put 2018. Ovo što je Milanović govorio sada, mi govorimo već godinama, nema tu ništa novoga. BiH je nama prijateljska, susjedna država kojoj pomažemo i nastavit ćemo i dalje. 

Izmjene izbornog zakona u BiH

– Na Dubrovnik Forumu razgovarao sam na tu temu s predstavnikom State Departemeta Palmerom, bivšim predstavnikom u BiH Lajčakom, s budućim predstavnikom u BiH Schmidtom i cijelim nizom sugovornika, i želimo pomoći procese da političke stranke i institucije u BiH, uz pomoć međunarodne zajednici, uključujući i Hrvatsku, pronađu rješenje za pravedniji izborni sustav koji će izjeći izborni inženjering. To govorimo cijelo vrijme i ove reakcije nisu ništa novo, zaključio je premijer Plenković.    

Pogledajte cijeli razgovor:

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!