Završen je iskop tunela Polakovica, dugog 1.240 metara. To je ujedno i treći proboj tunela na projektu Pelješkog mosta, ali prvi za grčku tvrtku AVAX.

Tunel Polakovica dio je faze 4 stonske obilaznice i zajedno s mostom Ston i još jednim tunelom (Supava) čini najkompleksniji dio ovog zahvata (tunel-most-tunel).

Iskop tunela Polakovica započeo je u rujnu prošle godine, a s današnjim završetkom ukupno je iskopano čak 90.000 m3 materijala te je utrošeno 44 tone armature i 29.000 m2 mlaznog betona za primarnu podgradu. Na radovima je sudjelovalo 30 radnika raspoređenih u dvije smjene, piše Dalmatinski portal.

Istovremeno, traju radovi i na iskopu posljednjeg tunela na projektu – Supava, dugog 1290 m, koji su trenutno na 50%. Most Ston napreduje s armirano-betonskim radovima na stupovima, dok se u izdvojenom pogonu brodogradilišta u Splitu proizvode dijelovi čelične konstrukcije.

Na ostatku projekta, mostu Pelješac i pristupnim cestama, priprema se ugradnja posljednja 3 segmenta rasponske konstrukcije mosta Pelješac. Završetak spajanja koji ujedno znači i fizičko povezivanje kopna s poluotokom Pelješcem očekuje se krajem ovog mjeseca. Na pristupnim cestama u tijeku su armirano-betonski radovi na objektima mostu Dumanja Jaruga I i II, dok se na ranije probijenim tunelima rade završne betonske kampade i hidroizolacija.

Izvor:dalmatinski portal

error: Content is protected !!