Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije jutros su započeli saslušanje Osmana Mehmedagića Osmice, direktora Obavještajno sigurnosne agencije (OSA). Saslušanje se obavlja na zahtjevu Tužiteljstva BiH.

Podsjetimo, Tužiteljstvo BiH provodi istragu u vezi s valjanošću diplome direktora OSA-e. Mehmedagić se trenutno nalazi na kriminalističkoj obradi u MUP SŽ.

Nedavno je uhićen direktor Američkog univerziteta u Tuzli Denis Prcić zbog sumnje na kazneno djelo pomoći počinitelju nakon izvršenja kaznenog djela. Državni tužitelj Oleg Čavka pretpostavlja da je direktoru Obavještajno-sigurnosne službe Osmanu Mehmedagiću pomogao u pribavljanju krivotvorene diplome.

Po nalogu Suda BiH, Obavještajno sigurnosna agencija (OSA) BiH predala je početkom mjeseca osobni dosje Osmana Mehmedagića. Predmetni dosje je predat ovlaštenim službenicima MUP-a Sarajevske županije.

Iz OSA-e je tada priopćeno da je Sud BiH, u skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka, licenciran za čuvanje tajnih podataka.

Izvor:klix.ba

error: Content is protected !!