U subotu, 24. srpnja 2021. godine, u  okviru projekta prekogranične suradnje „Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – #CyclingRural, financiranog od strane Europske unije, planirano je održavanje biciklijade pod nazivom: „Stazom ‘Ajduka“ u sklopu Blidinje BIKE Festivala. Ova biciklijada, zamišljena kao rekreativna vožnja, organizira se s ciljem promoviranja cikloturističke ponude Hercegovine i njenih turističkih kapaciteta.

Polazna točka biciklijade je u 10:00 sati ispred restorana Staza na Blidinju.

Na ovoj relaciji dugoj cca. 50 km sudionici će imati prigodu vidjeti neke od najljepših krajolika koje Hercegovina i Park prirode Blidinje nudi. Tijekom vožnje, sudionici će moći obići: Divu Grabovčevu, pećinu hajduka Mijata Tomića, Masnu Luku, kao i sve lokalne i ruralne znamenitosti na ovoj dionici. Dan je predviđen za rekreativce i cijele obitelji.

Ovo je peta u nizu rekreativnih biciklističkih vožnji koja je organizirana u okviru projekta „Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – #CyclingRural koji se provodi u okviru Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020.

Projekt će  također uvesti i standard kvalitete “Bike Friendly Concept”, te će na taj način dodati vrijednost turističkoj ponudi u cijeloj regiji što će izravno dovesti do povećanja aktivnosti u ruralnim područjima Herceg Novog i Županije Zapadnohercegovačke.

Projekt je službeno započeo 1. listopada 2019. godine, a provedba će trajati 24 mjeseca. Ukupna vrijednost projekta iznosi 495.000 eura, od čega Europska unija financira 400.000 eura bespovratnih sredstava. Partneri na projektu su Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije kao nositelj projekta, gradovi  Široki Brijeg i Ljubuški, općine Posušje i Grude, te Turistička organizacija Herceg Novi (CG).

Europska unija financira ovaj projekt s ciljem jačanja i diversifikacije kvalitete turističke ponude, te razvoja i promocije biciklističke i turističke ponude na otvorenom u ruralnim područjima prekograničnih regija Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Projekt će rezultirati stvaranjem nove i atraktivnije turističke ponude pod brendom “Cycling Rural”, koja će biti uključena u turističku ponudu obje zemlje, kao i u ukupnu turističku ponudu Jadranskoga zaleđa.

Za više informacije, molimo kontaktirajte:

Ana Soldo, voditeljica projekta

Tel: +387 39 703 100

Mob: +387 63 461 182

Izvor: Ured Vlade ŽZH za EU integracije

error: Content is protected !!