Grupe na kojima tinejdžeri i oni malo stariji prostački komentiraju fotografije djevojaka koje ni ne znaju da se o njima govori, postale su novi hit na Facebooku.

Naime, takvih grupa po Facebooku u posljednje vrijeme ima jako puno i gotovo svaki veći grad ima svoju grupu na kojoj stotine tinejdžera, ali i onih malo starijih, komentira malo izazovnije fotografije djevojaka koje čak ni ne znaju da se o njima govori na tako vulgaran način po Facebooku.

Prije nekoliko dana u redakciju Jajce Online se javila naša sugrađanka (ime poznato redakciji) i upozorila na dvije FB stranice koje imaju preko 15.000 pratitelja primarno s područja bivše Jugoslavije u kojima se dijele eksplicitne fotografije, ali i osobni podaci.

Među žrtvama nalazi se i veliki broj naših sugrađanki koje i ne znaju da su im fotografije s privatnih profila zloupotrebljene.

Na potezu su naše Jajčanke koje će se vjerojatno prepoznati na slikama i sve to uredno prijaviti policijskim organima. Ne vrijedi upozoravati administratore ovih stranica da uklone fotografije, jer sutra ponovo neko će biti isto žrtva bolesnih umova.

Pitamo se, jesu li u doba interneta zakonodavci spremni na kažnjavanje neovlaštenog dijeljenja intimnih fotografija na društvenim mrežama i pornografskim stranicama?

Žalba Facebooku

Procedura za dobivanje zadovoljštine je vrlo jednostavna. U slučaju spomenutih grupa na Facebooku korisnice se prvo trebaju obratiti administratoru sporne stranice i od njega zatražiti da ukloni fotografiju.

Ako se to ne dogodi, korisnice se zatim obraćaju administratorima Facebooka, ali tu ih čeka neko vrijeme dokazivanja da nisu dozvolile da se te fotografije objave ili da su one autorice fotografija, čime je prekršeno pravilo o autorskom pravu. To zna trajati neko vrijeme, ali administratori na Facebooku u pravilu uklanjaju takav sadržaj ili čak i potpuno gase stranice s takvim sadržajem.

No malo je teže dobiti identitet osobe koja je pokrenula stranicu, iako nije nemoguće. Naime, morate dokazati da je objavom takvih fotografija nanesena šteta vašem ugledu, časti i dostojanstvu, a kada u tome uspijete, onda više nema prepreka da dobijete identitet osobe koja vas je osramotila.

‘Autori ovakvih stranica koji su malo razumniji već će nakon vašeg prvog upozorenja skinuti takav sadržaj i neće čekati da ih tužite ili prijavljujete nadležnim institucijama. Ovo je veliki problem koji je donijelo digitalno doba i teško je to spriječiti.

Dnevnik.ba

error: Content is protected !!