Zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Željana Zovko izjavila je da budućnost zapadnog Balkana, kao i mir i stabilnost Europske unije ovise o dogovoru između Srbije i Kosova. Zovko je na Prague European Summitu sudjelovala na panelu o dijalogu Beograda i Prištine, s fokusom na razgovore između čelnika Kosova i Srbije koji su ponovno pokrenuti pod vodstvom Europe i mogućim putevima prema naprijed koji bi ove zemlje mogli dovesti do pristupanja Europskoj uniji.

„Ova priča ima dvije strane, a nama treba istinski dijalog, razgovor između dvije uključene strane, kao i razgovor između te dvije strane i Europske unije”, upozorila je Zovko, dodavši da je jedini način da Kosovo postane dio Ujedinjenih naroda i Europske unije taj da Srbija prizna njegovu neovisnost. Zovko se osvrnula i na najnovije izvješće Međunarodne krizne skupine o dijalogu, kazavši da u raspravu treba uključiti i rješenja koja ovo izvješće nudi, a koja se temelje na primjerima Južnog Tirola i vezana su uz udruživanja općina.

Zastupnica Zovko smatra da Europska unija mora više ulagati u zapadni Balkan. „Moramo promijeniti način komunikacije i shvatiti stvarnost. Za Europsku uniju zapadni Balkan predstavlja i pitanje sigurnosti. Kao što vidimo u našem susjedstvu, nikada se ne zna kada se mogu probuditi ugasli sukobi”, izjavila je.

Zovko je spomenula i Konferenciju o budućnosti Europe, rekavši da će nakon krize međunarodna scena izgledati drugačije. „Moramo uvjeriti druge da za EU vrijedi glasovati i da na njoj vrijedi raditi”, navela je. „Ako se odluči ukinuti ideju identiteta na zapadnom Balkanu i nametnuti pravilo većine, neki ključni sporazumi poput Ohridskog sporazuma mogu biti dovedeni u pitanje. Ili će ova regija svoju budućnost zasnovati na načelima Europske unije – suživotu s ravnotežom različitih identiteta”, istaknula je Zovko.

Na Prague European Summitu je Zovko također sudjelovala na okruglom stolu o budućnosti proširenja Europske unije u globalnoj krizi. Prague European Summit godišnji je događaj na kojem javni dužnosnici, predstavnici civilnog društva i gospodarstvenici raspravljaju o mogućim rješenjima za izazove s kojima se Europska unija susreće.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!