Jedna marka za RTV Herceg-Bosnu i dalje je jedna od glavnih tema u državi. Da, živimo u takvoj državi da je to tema. Također, živimo u državi koja skoro tri desetljeća ne dopušta Hrvatima da imaju javni RTV kanal na svome jeziku. A govorimo o jednom konstitutivnom narodu. O ovima, ali o drugim povezanim temama smo razgovarali sa ravnateljicom RTV Herceg-Bosne Slavicom Karačić. 

RTV Herceg-Bosna je ovih dana obilježila dvije godine rada. Što možemo reći nakon te dvije godine, koliko možemo biti zadovoljni onim što danas imamo?

-Istina, dvije godine su iza nas. No nekako ih ne proslavljamo svečarski. Predugo smo u eksperimentalnoj fazi, bez obzira što prijatelji tješe kako dvije godine za razvoj ozbiljnog medija nisu dug period. Ipak vjerujem kako je vrijeme preći u fazu rasta i razvoja te završiti, i realno i deklarativno ekspriment. Ovo je odgovor i na (ne)zadovoljstvo stanjem. Iako, u vlastitoj prirodi, bih nam dala šansu definirajući trenutno stanje kao ”otvorenim prostorom za rast”. Bolje zvuči…

Mnogi su mišljenja kako RTV Herceg-Bosne ima dovoljno financijskih sredstava za kvalitetniji rad. Koliki su prihodi, a koliki rashodi medija?

-Velika je to zabluda. Naši izvori prihoda su skromni iako dolaze od 20 gradova i općina te 2 županije s većinskim hrvatskim stanovništvom. Pogrešno i nerealno planiranje te neozbiljan prisup nas je doveoo u stanje akumuliranog duga. Dužni smo, kako se kaže i Bogu i čovjeku. I u stanju duga, pravimo program i funkcioniramo. RTV H-B ima 21 radijski i 19 televizijskih odašiljača. Imamo oko pedeset zaposlenih po raznim osnovima. Tri studija, od koji dva zahtjevaju značajne zahvate kako bi poslužila svrsi. U tom smislu nije teško napraviti procjenu rashoda. No ono što istinski zabrinjava nisu tekući rashodi već spomenuta dugovanja. Plan u ovoj fiskalnoj godini je koncentrirati se na stabiliziranje i saniranje stanja. Znam kako ne zvuči obećavajuće, ali treba krenuti od nekud. 

Kako barem izravnati prihodovnu i rashodovnu stranu?

-Pokušavamo naći načina. Radimo projekte koji mogu pokriti dio troškova. Svjesni smo kako samo proaktivnim pristupom možemo popraviti stanje. Nismo u pasivi već u žestokoj akciji samo se možda ne vidi na prvu. Imamo cijeli niz ideja koje pokušavamo pretočiti u izvedive projekte. Tu imamo veliku potporu naših osnivača. Nadamo se pomaku s mrtve točke. 

Može li zamisao da gledatelji daruju 1 KM mjesečno RTV Herceg-Bosni riješiti financijske probleme ovoga medija i osigurati kvalitetniji program?

-1 KM nikako ne može riješiti financijske probleme ovog medija, ali svakako može otvoriti vrata novim mogućnostima. 1 KM je simbolična mjera svijesti i savijesti naših građana kojom pokušavamo uspostaviti odnos ”podijeljene odgovornosti” za (ne)uspjeh medija na hrvatskom jeziku. Što želim reći, RTV H-B nije privatni projekt. Nije ni stranački projekt. RTV H-B je nacionalni projekt, u pozitivnom smislu te riječi, bosanskohercegovačkog medija na hrvatskom jeziku. RTV H-B je odgovor na uskraćivanje prava hrvatskom narodu u BiH na kanal na hrvatskom jeziku pri javnom RTV sustavu. Pomalo sam umorna od pojašnjavanja svrhe našeg postojanja i borbe protiv vjetrenjača. Nekako je bilo za očekivati kako će nam do sada svima to biti jasno. No prateći uzavrele strasti pri spomenu mogućeg dragovoljnog priloga, vidim nam kako naša javnost ipak nije u potpunosti svjesna uloge i svrhe ovog medija pa tako ni suodgovornosti za stanje istog. Želim kazati kako ne postoji uloga pasivnog promatrača ili eventualnog kritičara bez argumenta. Svi smo odgovorni za ono što je i što slijedi i RTV H-B je primjer kolektivne (ne)svijesti.

Zbog poziva na doniranje 1 KM mjesečno javljaju se razni dužebrižnici, pravnici, sociolozi, političari  i pokušavaju srušiti tu ideju. Očito kako pojedine strukture ne žele da Hrvati imaju javnu televiziju na svome jeziku. Zašto je toliki problem da Hrvati imaju takav mediji? 

-I ja si upravo postavljam to pitanje. Samo nebih ja čak rekla ni “poziva na doniranje” jer mi ustvari ne pozivamo već dajemo mogućnost našem gledateljstvu da na jednostavan način i bez dodatnog troška doniraju simboličan iznos za medij na hrvatskom jeziku. Naime, mi se svakodnevno susrecemo s pitanjima na nasim društvenim mrežama i mailovima kako je moguće donirati neka sredstva našem mediju. Nevjerojatno je kako nešto što je na razini dobročinstva stvara nervozu, ogorčenje i toksične teze kod drugih. Nevjerojatno je kako se pitanje dragovoljnog priloga stavlja u drugi plan spram insinuirane političke pozadine priče koja će se opet kasnije, slutim, pretvoriti u rušenje države. Pokušavaju se zamjeniti teze. Ne čine građani dobri čin darivanja i pomaganja već kao mi otimamo i otkidamo od usta ispaćenom puku. Treba samo naglas izgovoriti ove rečenice kako bi se shvatilo koliko uistinu nemaju smisla. Mi smo otvoreni za dati odgovor na svako pitanje koje našim građanima visi u zraku. Ne postavljamo se ovdje pasivno, ali naprosto nakon silnih objašnjenja koje svakodnevno dajemo, nemam ideje što bi još moglo biti dvojbeno. Sram treba biti svakoga tko ovdje vidi išta više od onoga što ova priča istinski je. Dragovoljni prilog, čin dobre i slobodne  volje!

Prije nekoliko dana ste imenovani za ravnateljicu, niste više vršiteljica dužnosti ravnatelja. Gdje vidite RTV Herceg-Bosnu do kraja mandata kojeg ste dobili?

-Kako se kaže, iz dana u dan. Ne želim raditi dugogodišnje projekcije. Imam jasne ciljeve, no još kalkuliram s resursima te je u tom smislu nezahvalno raditi predviđanja. U svakom slučaju, valja nam se suočiti sa svim izazovima koji su pred nama. Stvari nazvati stvarnim imenom i pokušati naći rješenja za postojeće probleme. Ne želim biti sama u ovom procesu, jer kao što sam i kazala, strateški je ovo i zajednički projekt svih nas. Nadam se u istovjetno razmišljanje naših osnivača te srčanu potporu našeg vjernog gledateljstva. Računam i na konstruktivnu kritiku. Jer prava kritika stvara pokretački momenat. Treba dočekati kraj mandata…

RTV Herceg-Bosna ima ugovore o suradnji sa Laudato TV, HRT-om… Planiraju li se neke nove suradnje?

-RTV H-B ima uspostavljene suradnje s spomenutim medijskim kućama. Na nama je istražiti dodatne mogućnosti povezivanja i razmjene programskih sadržaja. Otvoreni smo za suradnju sa svima onima koji vide medijski prostor na način sličan nama. 

Hoće li RTV Herceg-Bosna u končanici biti Javni RTV kanal na hrvatskom jeziku u BIH dostupan svih građanima?

-RTV H-B će biti ono za što se izborimo. Do sada smo mogli shvatiti kako nam nitko ništa neće darivati za što se srčano ne izborimo. U konačnici su to naša ustavna i zajamčeena prava. Kanal na hrvatskom jeziku pri Javnom RTV sustavu i pravedan pripadajući zakon. Koje ćemo žrtve imati u ostvarenju naših ciljeva i koja je uloga RTV H-B u svemu, ovisi isključivo o nama samima. 

Izvor: Pogled.ba

error: Content is protected !!