Čakovčanka Vesna Babok (57) jako dobro pamti kada su počeli simptomi multiple skleroze.

– Jednog uobičajenog nedjeljnog prijepodneva 2012. išla sam po kruh i kad sam se vraćala kući, pred zgradom sam pala na oba koljena. Nisam mogla ustati iako sam se trudila. S prozora me gledala mama i pitala “kaj izvodim”, ali ja joj nisam mogla ni odgovoriti – kaže Vesna.

Kada su joj noge otkazale i drugi put, nekoliko mjeseci kasnije, otišla je liječniku, piše živim.hr. U Županijskoj bolnici Čakovec odmah su je uputili na pretrage. EEG snimka mozga bila je loša, magnetna rezonancija pokazala je lezije u mozgu i vratu, a nakon punkcije leđne moždine u KBC-u Zagreb potvrđene su sumnje u multiplu sklerozu.

– Kad sam čula da je riječ o MSu, počela sam plakati kao kišna godina. Bio mi je to potpuni šok, pa dotad sam bila potpuno zdrava – sjeća se Vesna.

Trebalo joj je, kaže, vremena da prihvati činjenicu da boluje od multiple skleroze, a onda je odlučila da se neće predati.

– Ja nisam moja dijagnoza! Ja sam i dalje ista osoba, samo sam malo sporija. Jest da je bolest trajna i neizlječiva, ali s njom se može dugo živjeti. Naravno, ima boljih i lošijih dana, kad su vrtoglavica i drhtavica jače i kad češće zastanem u hodu ili u govoru, a i lijek kojim se nastoji zaustaviti progresija bolesti ima nuspojave. Ali, naučila sam živjeti sa svojom multiplom. Neke su se životne navike i radosti nepovratno izbrisale, poput nošenja cipela s visokim potpeticama ili plesa, koji sam obožavala. Ali u nekima i dalje ustrajem – jest da mi ruka zadrhti kad se šminkam, ali mene nećete vidjeti nesređenu. Znaju me čak i pitati zašto sam se sredila i našminkala. Što bih trebala, zbog bolesti biti neuredna? – pita se Vesna.

Pronašla je i neke nove zanimacije koje ju vesele pa je počela kukičati. Osim što u tome neizmjerno uživa, tako vježba finu motoriku.

– To mi je trening. Treba samog sebe gurati naprijed – kaže Vesna.

– Ne osvrtati se na mišljenje drugih. Prije je stvarno bilo groznih komentara. Jednom mi je jedan nepoznati stariji gospodin usput dobacio da “grdo hodam”, a u dućanu drugi spočitnuo zašto sam uzela kolica kad su unutra samo dva artikla. Rekla sam mu da sam bolesna, ali nije mi ni najmanje povjerovao – prisjeća se Vesna. Ipak, s podizanjem svijesti o multiploj sklerozi neugodnih je komentara sve manje. Vesna je zamjenica predsjednika Društva multiple skleroze Međimurske županije, a u suradnji s Društvom multiple skleroze Varaždinske županije obilježili su ovogodišnji Svjetski dan multiple skleroze edukativnim akcijama u Varaždinu i Čakovcu.

PIŠE PSD

error: Content is protected !!