Na zapadu Njemačke 19 je osoba smrtno stradalo u poplavama koje su izazvale obilne oborine. Stanovnici mnogih mjesta odsječeni su od ostatka svijeta. Traga se za 70-ak nestalih.

U saveznim pokrajinama Porajnje-Falačka i Sjeverna Rajna Vestfalija je, nakon obilatih kiša posljednjih dana te naročito u posljednjih 24 sata, došlo do izlijevanja brojnih potoka i rijeka.

U mjestu Schuld u regiji Eifel, na granici prema Belgiji i Luksemburgu, tijekom noći je zbog poplave urušeno šest kuća u kojima je boravilo 30 osoba za kojima se trenutno traga.

Prema navodima policije u saveznoj pokrajini Porajnje Falačka, situacija u mjestu Schuld je nepregledna. Nekoliko kuća se nalazi pred rušenjem, a policija i vatrogasci još uvijek rade na spašavanju 50-tak osoba koje su se popele na krovove svojih kuća.

U mnogim mjestima su stanovnici odsječeni od ostatka svijeta.

U susjednoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija su tijekom intervencije i pokušaja spašavanja građana od vodenih masa poginula dva policajca.

Premijer ove savezne pokrajine i kandidat demokršćanske Unije CDU/CSU za kancelara Armin Laschet se uputio prema gradu Hagen koji je među najteže pogođenim mjestima u ovoj saveznoj pokrajini.

U ovom gradu su stanovnici u nižim dijelovima, u blizini jedne od četiriju rijeka koje protječu kroz ovaj grad, pozvani da napuste svoje kuće te se upute prema višim dijelovima grada.

Premijerka savezne pokrajine Porajnje-Falačka, Malu Dreyer je preko Twittera poručila kako strahuje s onima koji su u opasnosti te se zahvalila pomagačima.

Meteorolozi i za danas najavljuju jake oborine u ovom, ali i drugim dijelovima Njemačke.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!