Više od pet tisuća protivnika cijepljenja protiv koronavirusa okupilo se u srijedu ispred grčkog parlamenta u Ateni, te su uzvikivali “uzmite si svoja cjepiva i gubite se odavde”, te su pozvali premijera Kyriakosa Mitsotakisa da podnese ostavku.

“Svaka osoba ima pravo na izbor, a mi biramo da vlada ne bira umjesto nas”, izjavio je kardiolog Faidon Vovolis, čelnik pokreta “Ponovno slobodni”, koji je pozvao na prosvjed ispred parlamenta. Pokret se protivi oštrim vladinim mjerama protiv epidemije koronavirusa, a Faidon Vovolis smatra upitnim znanstvena istraživanja u vezi cjepiva i nošenja maski.

Ovo je bio najveći prosvjed u Grčkoj protiv programa cijepljenja, a održan je uz prisutnost velikog broja policajaca.

Oko 41 posto Grka je u potpunosti cijepljeno, s obje doze, a u ponedjeljak je vlada naložila obavezno cijepljenje za djelatnike u zdravstvu i zaposlene u staračkim domovima.

Također, nedavna anketa američke tvrtke Pulse pokazala je da će se većina Grka cijepiti, te da bi cijepljenje trebalo biti obavezno za određenu populaciju.

Grčke vlasti su u srijedu objavile da je zabilježeno 3.000 novozaraženih, a od početka pandemije 12.782 osobe su umrle od koronavirusa.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!